2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het bedrijf achter WinRAR laat weten verrast te zijn door de aankondiging dat Windows 11 voortaan rar-bestanden zal ondersteunen. Native ondersteuning hiervan bleef al dertig jaar uit, waardoor WinRAR een cultstatus kreeg als software-alternatief.

Vorige week kondigde Microsoft tijdens de eigen Build-conferentie aan dat Windows 11 eindelijk ondersteuning biedt voor rar-, gz- en tar-bestanden. Deze archiefformaten comprimeren data zodat ze gemakkelijk verstuurd kunnen worden.

Bezorgd

Tegenover Neowin laat WinRAR weten dat het bedrijf ‘vereerd’ is met het besluit van Microsoft. Men hoopt dat de adoptie zorgt voor een groei in de populariteit van rar-compressie. Dat zal uiteindelijk het bestaansrecht van WinRAR behouden, aangezien gebruikers nooit exclusief gebruik hoefden te maken van de applicatie om rar-bestanden te openen. Echter zal het volgens WinRAR nog steeds nodig zijn om rar-bestanden te creëren.

WinRAR tweette echter ook een meme die de draak stak met de bezorgdheid die het ook in de brief aan Neowin uitspreekt. De ontwikkeling zou namelijk voor zowel “uitdagingen als voordelen” voor de gang van zaken van WinRAR bevatten. De zorgen komen voort uit het feit dat het een klein bedrijf is terwijl Microsoft een techgigant van jewelste is met veel macht. Het hoopt dat gebruikers nog altijd de service blijven steunen.

Sowieso is het verdienmodel van WinRAR ludiek, omdat het officieel slechts een proefperiode van veertig dagen aanbiedt waarna het om betaling vraagt. Dit is echter een wassen neus, omdat het eenvoudig weg te klikken is. De melding blijft langskomen, maar het is met wat makkelijk te vinden plugins volledig uit te zetten.