2min

Tags in dit artikel

, ,

Windows 11 22H2 ondersteunt nu de archiefformaten .rar, .gz en .tar, 28 jaar nadat WinRAR voor het eerst op het toneel verscheen. Naar verluidt worden met de verhuizing nog veel meer formaten ondersteund.

Onder het motto “beter laat dan nooit” kondigde Microsoft in mei van dit jaar aan dat Windows 11 ondersteuning zou gaan bieden voor een aantal bekende archiefbestandsformaten. Met de optionele KB5031455 Preview introduceert het bedrijf de nieuwe functionaliteit.

Concreet zal Windows 11 voortaan .rar, .7z, .tar, .tar.gz, tar.bz2, .tar.zst, .tar.xz, .tgz, .tbz2, .tzst en .txz ondersteunen.

Tip: Windows 11 23H2 scheidt systeemapps van onderdelen

De aankondiging werd aanvankelijk gedaan tijdens Microsoft Build eerder dit jaar. Hoewel het misschien niet de krantenkoppen haalde, voorkomt het dat gebruikers zelf applicaties voor decompressie moeten installeren die vaak worden gebruikt als vermomming voor malware.

WinRAR

“In de jaren ’90 was [RAR] slechts één van de vele concurrerende compressie-apps die werden gebruikt om verzamelingen bestanden te verkleinen zodat ze efficiënter konden worden overgebracht via ons tergend trage internet”, merkte TechCrunch op.

Gebruikers van WinRAR zullen maar al te bekend zijn met de almaar terugkerende pop-up die ‘Buy a WinRAR license’ vermeldt. Men kan het bericht gemakkelijk negeren, maar deze tactiek heeft sommige consumenten ertoe gebracht om actie te ondernemen. Veel gebruikers namen hun toevlucht tot shareware-code om de waarschuwing te omzeilen. Natuurlijk is de noodzaak om compressieprogramma’s zoals WinRAR te gebruiken in de loop der tijd afgenomen. Zowel schijfcapaciteiten als de netwerkbandbreedte zijn sinds het eind van de jaren negentig reusachtig toegenomen, waardoor het overbodig is geworden. Een ander populair alternatief is 7-Zip, een gratis en open-source optie.

Microsoft kondigde de nieuwe .rar-bestandsondersteuning bijna als bijzaak aan in aankondiging die vooral gericht was op het brengen van AI naar Windows 11. “We hebben native ondersteuning toegevoegd voor extra archiefformaten, waaronder tar, 7-zip, rar, gz en vele andere met behulp van het libarchive open-source project”, aldus Microsoft, waaraan men toevoegde dat Windows 11-gebruikers “verbeterde prestaties van archieffunctionaliteit kunnen krijgen tijdens compressie op Windows”.

Dit bericht werd aanvankelijk gepubliceerd op 24 mei 2023 en is geüpdatet nadat Microsoft de functionaliteit toe heeft gevoegd in de Preview-update KB5031455 op 27 oktober.