Microsoft lanceert cloud computing-platform Azure

Zoals verwacht heeft Microsoft op de eerste dag van de Professional Developers Conference 2009 aangekondigd dat zijn cloud computing-platform Azure in januari 2010 op de markt zal komen.

Microsoft lanceert cloud computing-platform AzureBij Cloud Computing draait de gebruiker geen applicaties meer op zijn lokale computer, maar zijn deze applicaties ondergebracht op servers die via het internet benaderd worden. De gebruiker hoeft zich dus niet meer druk te maken over installatie van de software, maar kan deze direct benaderen en gebruiken via zijn browser. Cloud Computing is in opkomst, omdat bedrijven de software niet meer hoeven aan te schaffen en bij te houden, maar betalen op basis van verbruik. Volgens voorstanders van Cloud Computing kunnen de kosten daarmee omlaaggebracht worden, terwijl de efficiënte stijgt.

Niet vreemd dus dat ook Microsoft zich op deze markt begeeft. Het bedrijf kondigde daarom vorig jaar op de PDC al aan dat het met een eigen Cloud Computing-platform zou gaan komen, genaamd Windows Azure. Het platform bestaat uit .NET Framework, SQL Server en SharePoint Dynamics CRM en zal Live Services aanbieden. Ontwikkelaars kunnen op hun beurt applicaties en diensten ontwikkelen die op Windows Azure draaien en daarmee ook ‘in the Cloud’ draaien.

Momenteel wordt Azure al uitgetest door diverse partijen, omdat Microsoft een vroege versie van Azure heeft vrijgegeven als ‘community technical preview’. Vanaf 1 januari 2010 zal het platform echter voor iedereen verkrijgbaar zijn. Klanten die direct instappen hoeven de eerste maand niet te betalen, zodat ze kunnen bekijken wat ze kwijt zijn aan het platform. Die kosten zijn zoals gezegd afhankelijk van het verbruik, Microsoft kondigde de prijzen voor Azure eerder dit jaar aan.

Overigens kondigde Microsoft op de eerste dag van de PDC nog meer Azure-gerelateerde applicaties aan. Zo is er een nieuwe informatiedienst genaamd ‘Dallas’. Deze dienst biedt toegang tot premium informatie en nieuws van ondermeer de Associated Press, NASA en de Verenigde Naties. Verder kondigde Microsoft een online marktplaats voor partnerapplicaties aan, genaamd PinPoint, alsmede Windows Server AppFabric, dat ontwikkelaars moet helpen bij het beheren en uitrollen van applicaties voor Windows Server en Azure.

Bron:WindowsITPro