Microsoft heeft de Windows Azure-cloud aangepast, zodat het voor ontwikkelaars makkelijker wordt om Azure te gebruiken voor mobiele apps. De nieuwe Windows Azure-diensten komen met verschillende API’s voor de ontwikkeling van Android-, iOS- en HTML5-apps.

De Azure-cloud is nu in staat om als back-end te dienen voor Windows 8-, Windows Phone-, Android-, iOS- en HTML5-apps. Ook is het mogelijk om de cloud te gebruiken om naar alle Android-apparaten een push-notificatie te versturen. Microsoft biedt standaard een 20MB SQL-database gratis aan voor mobiele diensten, maar het is nu ook mogelijk om andere databronnen te gebruiken zoals MongoDB of Table Services.

De custom API’s die nodig zijn om apps te laten werken met de back-end kunnen worden geschreven in server-side JavaScript, door gebruik te maken van Node.js. Dit is op dit moment nog niet mogelijk in .NET, maar dat wordt in de nabije toekomst nog wel toegevoegd.

Het Windows Azure-platform wint snel aan populariteit bij veel grote ontwikkelaars en Microsoft lijkt er ook echt alles aan te doen om voldoende opties te bieden. Recent besloten Amazon en Microsoft ook een kleine prijsoorlog te voeren voor de clouddiensten, wat leidde tot enkele stevige prijsdalingen.

De mobiele diensten verkeren op dit moment nog in een previewfase en zullen dus nog niet helemaal stabiel zijn.