Wikipedia is de op vijf na populairste site van de wereld, met zijn 325 miljoen unieke bezoekers per maand, maar sinds het begin van het jaar vertrekken er veel vrijwilligers bij het bedrijf.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er bij Wikipedia bijna 50.000 vrijwillige redacteuren gestopt, terwijl in diezelfde periode vorig jaar "maar" 4900 vrijwilligers stopten, dat blijkt uit een onderzoek van de Spaanse wetenschapper Felipe Ortega, die de gegevens van de ruim tien miljoen Wikipedia-vrijwilligers wereldwijd heeft onderzocht.

De Wikimedia Foundation, de eigenaar van Wikipedia, zegt dat het vertrek van de grote hoeveelheid vrijwilligers is te wijten aan de compleetheid van hun encyclopedie, want de Engelse site van Wikipedia telt inmiddels ruim drie miljoen artikelen. Verder kan het verlies het gevolg zijn van de strengere regels die Wikipedia nu heeft.

Het bedrijf maakt zich verder geen zorgen over het grote verlies, volgens hun blijven er genoeg vrijwilligers over om de site up to date te houden, en er zou nog maar weinig te veranderen zijn. Het aantal bezoekers blijkt overigens met 12% wel gestaag te zijn gestegen.