Uitzending Gemist, de website waar programma’s van de publieke omroep kunnen worden teruggekeken, heeft zijn bereik het afgelopen jaar met 25 procent zien toenemen. In 2009 vroegen kijkers meer dan 150 miljoen video’s op. Dit maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de overkoepelende organisatie van alle publieke omroepen, vandaag bekend.

Per maand gebruikten gemiddeld twee miljoen unieke bezoekers de website om programma’s van de publieke omroep terug te krijgen. Volgens de NPO kan hieruit geconcludeerd worden dat steeds meer mensen, steeds vaker via internet programma’s bekijken. Sinds de NPO met het terugkijken van programma’s via internet is begonnen, zijn ook de commerciële omroepen zoals de RTL-zenders 4, 5, 7 en 8 en SBS6, Veronica en NET5 van SBS Broadcasting hun eigen videoportalen voor gemiste programma’s gestart.

Centraal in 2009 stond de uitrol van het mobiel aanbieden van de Uitzending Gemist-video’s. Opvallend hierbij is het succes van de iPod touch en iPhone-applicatie, die in september beschikbaar kwam. Aanvankelijk zou de applicatie eerder dat jaar verkrijgbaar zijn, maar door een misverstand tussen Apple en de NPO liet de goedkeuring van de software lang op zich wachten. Sinds september 2009 is de applicatie ruim 230 duizend keer geïnstalleerd. In totaal werden via de applicatie meer dan 2 miljoen programma’s gestart, goed voor driekwart van het totale aantal mobiele streams.

Via de website van Uitzending Gemist werd het afgelopen jaar bijna 148 miljoen keer een video opgevraagd. Verreweg de populairste maand was november, mede door het succes van Boer Zoekt Vrouw werden toen 18 miljoen video’s opgevraagd. Het NOS Journaal, BNN’s ONM en NRCV’s Spangas werden respectievelijk 8.3, 8 en 5,1 miljoen keer opgevraagd en zijn daarmee de populairste programma’s in 2009.

De NPO verwacht dat, mede dankzij toestellen als de iPhone, het aantal opgevraagde video’s via mobiel in 2010 sterk zal toenemen. Een eerste stap is het mobiel aanbieden van livestreams. De NOS Journaal-applicatie, waarmee op de iPhone het laatste NOS Journaal teruggekeken kan worden, heeft vandaag een update gekregen. Deze update maakt het mogelijk om ook livestreams op het toestel te bekijken. Momenteel zijn alleen de livestreams van Politiek 24 en Journaal 24 beschikbaar, maar de NPO geeft aan dat dit slechts een eerste stap is.

Volgens Roeland Stekelenburg, verantwoordelijk voor Nieuwe Media binnen de NOS, was het live doorzetten van videobeelden via de iPhone en iPod touch lange tijd een probleem vanwege de afwijkende videoformaten die Apple gebruikt. "Na eerdere experimenten tijdens de Tour de France en Prinsjesdag hebben we die techniek nu voldoende onder controle om de live mogelijkheid structureel toe te voegen aan de applicaties en websites die we voor de iPhone en iPod Touch beschikbaar hebben", aldus Stekelenburg.

Lees meer