2min Devices

Binnenkort iPhone-applicatie Uitzending Gemist

De Nederlandse Publieke Omroep, kortweg NPO, heeft dinsdag de Uitzending Gemist iPhone-applicatie aangekondigd. De gratis applicatie is nog niet beschikbaar in de App Store, omdat de applicatie nog door Apple goedgekeurd moet worden.

Binnenkort iPhone-applicatie Uitzending GemistMet de speciale iPhone-applicatie is het mogelijk om programma’s terug te kijken op een iPhone. Programma’s kunnen zowel via een wifi-verbinding als ook met een 3G-verbinding bekeken worden. De bitrate van de video’s is bij een wifi-verbinding 500 kbps. Maar bij een 3G-verbinding wordt dit teruggeschaald naar 200 kbps, zodat ook met een minder sterk signaal de video’s zonder problemen bekeken kunnen worden.

Uitzending Gemist is daarmee de tweede applicatie van de Publieke Omroep om gemiste uitzendingen op een iPhone terug te kijken. Eerder dit jaar lanceerde de TROS al een eigen applicatie voor het terugkijken van programma’s die door deze omroep waren gemaakt. Uitzending Gemist was eerder ook al beschikbaar voor andere platformen, maar een iPhone-versie bleef tot nog toe uit vanwege een rechtenkwestie, die volgens de Publieke Omroep nu opgelost is.

Het is overigens niet mogelijk om programma’s in het buitenland terug te kijken. Programma’s opslaan/downloaden is in verband met rechten eveneens niet mogelijk. Alleen Nederlandse IP-adressen worden toegestaan, ook dit heeft weer met rechten te maken en is beleid vanuit de NPO. De applicatie zal ook alleen verkrijgbaar zijn in de Nederlandse App Store en niet in andere nationale App Stores.

De populaire iPhone-website iPhoneclub.nl publiceerde gisteren al een uitgebreide preview van de applicatie waaruit duidelijk wordt dat er veel rekening is gehouden met de gebruikservaring. Zo zijn er lijstjes van nieuwe en populaire programma’s en is er ook de mogelijkheid om te zoeken. Het archief van 8 dagen voor de applicatie is volgens de ontwikkelaars omdat uit onderzoek gebleken is, dat de meeste gebruikers vaak niet verder terugkijken dan 8 dagen.

Verder blijkt uit de preview dat het afspelen van tv-programma’s werkt zoals het zou moeten werken; beeldkwaliteit is goed en ook over de audio valt niet te klagen. iPhoneclub raadt gebruikers wel aan om via een wifi-verbinding te kijken omdat je dan de best mogelijke kwaliteit hebt. De website geeft de eerste versie een ruime voldoende, een 8. Het is nog niet duidelijk wanneer de applicatie zijn opwachting in de App Store zal maken.

Bron:Techzine Redactie