2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft onlangs iTunes Preview, waarmee in de browser naar iTunes Store-content gezocht kan worden, uitgebreid met informatie over iPhone-applicaties uit de App Store. Eerder bood het bedrijf al de mogelijkheid om muziek uit de iTunes Store te vinden en te beluisteren.

Apple introduceerde iTunes Preview in november afgelopen jaar om de iTunes Store toegankelijker te maken voor mensen zonder diens iTunes-software. Aanvankelijk was het alleen mogelijk om naar muziek te zoeken, maar begin dit jaar voegde het bedrijf ook de mogelijkheid toe om previews van nummers direct in de browser te beluisteren. Eerder deze week werd de dienst tenslotte aangevuld met informatie over iPhone-applicaties.

Normaal gesproken werden internetgebruikers, bij het klikken op een link die naar de App Store-applicatiewinkel verwees, meteen doorgestuurd naar de iTunes-software. Wanneer deze niet geïnstalleerd is, was het echter niet mogelijk om deze informatie op te vragen. Middels iTunes Preview is het mogelijk om eerst informatie op te vragen over een iPhone-applicatie om vervolgens alsnog naar de desbetreffende iTunes Store-pagina in de iTunes-software te gaan.

iTunes Preview voor iPhone-applicaties.

Met iTunes Preview heeft de browsergebruiker de beschikking over dezelfde informatie die een iTunes-gebruiker ook heeft. Zo is er een omschrijving van de applicatie, wordt er een prijs weergegeven en zijn er screenshots van de betreffende applicatie. Daarnaast kunnen gebruikers, evenals in de iTunes, vereisten van een applicatie en de ingediende beoordelingen bekijken. Aankopen doen is echter alleen mogelijk met de iTunes-software.

Toch biedt iTunes Preview niet dezelfde eenvoud bij het zoeken naar nieuwe iPhone-applicaties. Er zijn geen top 25-lijstjes waarin de populairste gratis en betaalde applicaties worden weergegeven, en ook is het niet eenvoudig om naar meer applicaties van een zelfde ontwikkelaar te zoeken. Wanneer geklikt wordt op ‘View more by this developer’, dan wordt de gebruiker alsnog doorverwezen naar de iTunes-software.

Al met al lijkt het erop dat iTunes Preview een voorloper is van wat uiteindelijk een volledige webbased iTunes Store moet worden. Sinds Apples overname van streaming-muziekdienst Lala begin dit jaar, wordt daarover druk gespeculeerd. Apple zou verluidt werken aan een nieuw gebruiksmodel waarbij consumenten hun iTunes-aankopen direct via het internet kunnen benaderen en beheren, op elk apparaat zonder de content zelf te downloaden of daarvoor in het bezit te zijn van de iTunes-software.