Wie het misschien nog niet opgevallen was, afgelopen dinsdag werd ATI’s nieuwste creatie officieel geïntroduceerd namelijk de ATI Radeon HD5450. Inmiddels komen zo goed als alle partners met één of meer modellen van de kaart op de proppen.

De Radeon HD5450 gaat beschikken over dezelfde "Cedar"-core zoals we deze bijvoorbeeld van de HD5670 kennen. Uiteraard wordt deze GPU gebakken op het zuinige 40nm productieprocedé, en krijgt ook DirectX11-ondersteuning mee. De core krijgt een klokfrequentie van 650 MHz. De fabrikant krijgt zelf de keuze of hij de kaart wil uitrusten met 512 MB/1 GB DDR2 of DDR3. Hoe dan ook, de kaart krijgt altijd een smalle 64-bits geheugenbus mee. De kaart gebruikt in idle-toestand slechts 6.4 Watt en wanneer de kaart volledig belast wordt, wordt er slechts 19.1 watt verstookt.

Hieronder is het referentie-model te zien van ATI, passief gekoeld en uitgerust met een HDMI-, DVI- en VGA-aansluiting. Het leuke van dit alles, er is zojuist bekendgemaakt dat deze 60 euro kostende videokaart ook ATI’s EyeFinity meekrijgt!

MSI

De variant van MSI heb ik hier al uitgebreid besproken, maar ik ga er nog even kort op in.

MSI gaat met de R5450-MD512H en de R5450-MD1GH voor luxe. De kaarten worden in beide gevallen uitgerust met het snellere DDR3-geheugen, dat werkt op 1600 MHz. De kaart is leverbaar in 512 MB of in 1 GB-variant. MSI heeft ervoor gekozen om de standaard passieve heatsink om te ruilen voor een wat grotere variant. De kaart is per direct beschikbaar, de prijs van de 1 GB-variant ligt momenteel op 60 euro.

Sapphire

Uiteraard komt ook Sapphire met de HD5450. Daar blijft het echter niet bij, ze komen namelijk met vier modellen. De goedkoopste van allemaal wordt de "HD 5450 512MB DDR2 PCIE HDMI" en wat de naam al doet vermoeden, deze variant wordt uitgerust met 512MB DDR2-geheugen geklokt op 800 MHz.

Daarnaast komt Sapphire ook met 512 MB-/1 GB-modellen uitgerust met DDR3-geheugen. Ook komt Sapphire met een speciaal "PCIE DP"-model. Deze onderscheidt zichzelf van de rest vanwege het feit dat hij een DisplayPort-aansluiting meekrijgt, deze is namelijk niet standaard op de HD5450. Alle modellen krijgen bij Sapphire een blauwe PCB mee, en worden passief gekoeld. Prijzen zijn alleen bekend voor de 512 MB-/1 GB- DDR3-modellen. Deze gaan 43 en 50 euro kosten.

Sapphire levert ook een PCI–>Low-profile bracket mee. Je kunt de VGA-aansluiting demonteren, en de kaart omtoveren in een Low-Profile variant.

HIS

Hightech Information System, oftewel HIS, komt ook met drie modellen.
Één model daarvan wordt een "Low-Profile"-model. Dat houdt in dat de backpanel in lengte gehalveerd wordt, en in de breedte wordt verdubbeld. Hierdoor zal de kaart makkelijk passen in bijvoorbeeld een lage HTPC-behuizing, of mini-ITX-behuizing. HIS schroeft de geheugensnelheid echter wel wat terug naar 1334 MHz voor het low-profile-model. Ondanks het kleine backpanel blijven alle video-aansluitingen behouden.

De overige twee kaarten worden uitgerust met 512- of 1GB DDR3-geheugen, uiteraard wel geklokt op de volle 1600 MHz. De kaarten gaan 60 euro kosten.

PowerColor

PowerColor slaat de "groene" weg in, en temt de HD5450-kaarten, voor zover dat nog mogelijk is. Alhoewel de GPU nog steeds geklokt zal worden op 650 MHz, wordt het DDR3-geheugen in kloksnelheid gehalveerd naar 800 MHz. Er komt ook een variant die een geheugenkloksnelheid heeft van 1334 MHz. Zoals Ted Chen, van PowerColor al aangeeft: "Deze nieuwe productline-up is ervoor bedoelt je een energie-efficiënt product te leveren, en daarmee ook een hoge beeldkwaliteit te leveren bij je home theater PC."

Twee van de vijf kaarten die PowerColor uitbrengt worden gegoten in het "EyeFinity"-jasje. Deze krijgen dus ook VGA, DVI en DisplayPort mee. Bij de andere kaarten wordt de DisplayPort-aansluiting ingewisseld voor een HDMI-connector. Prijzen zijn nog onbekend.

VTX3D

VTX3D, de dochteronderneming van PowerColor, komt ook met twee modellen. Één model met 512 MB DDR2-geheugen, en één model met 1 GB DDR3-geheugen. Helaas wordt het geheugen van de snellere variant met DDR3 wel gelimiteerd tot 1334 MHz. De heatsink is tamelijk laag, en de kaart neemt dus ook slechts één PCI-slot in beslag. De prijs is nog niet exact duidelijk, maar zal onder de 60 euro liggen.

Club-3D

Ook het Nederlandse Club-3D komt met twee modellen. Één model uitgerust met 512 MB DDR2-geheugen geklokt op 800 MHz en één model met 1 GB DDR3 dat op 1334 MHz werkt. De heatsink van de kaart is identiek aan die van de VTX3D-kaarten, maar dan mat-zwart gespoten.

XFX

XFX komt ook met twee modellen, uitgevoerd in het HTPC vriendelijke Low-Profile-formaat. Ook hier twee modellen, één 512 MB-variant uitgerust met DDR2-geheugen, en één snellere variant met DDR3-geheugen, dit keer wel geklokt op de volle 1600 MHz.

Uiteraard is ook dit XFX-model passief gekoeld, maar deze kaart ondersteunt helaas geen EyeFinity vanwege het feit dat de VGA-aansluiting is weggelaten. Het prijskaartje van de XFX-varianten is allerminst aardig, de DDR2-variant schaf je aan voor 40 euro, terwijl de snellere DDR3-variant 56 euro moet gaan kosten.


Het interessante is dat vrijwel alle kaarten EyeFinity meekrijgen, en zo wordt het mogelijk voor een bedrag van 40 euro drie monitoren aan te sluiten. Dat was met de materie van concurrent Matrox ondenkbaar.

HD5570

De HD5570 is nog niet officieel geïntroduceerd, maar dit gebeurt op 9 februari. De kaart zal ruwweg ongeveer dubbel zo snel zijn als de HD5450, de kaart heeft tot zes keer meer "Computing Power". Meer informatie over de HD5570 kan je hier vinden.