2min

K1 Investment Management heeft een bod van ongeveer 34 miljoen euro (37 miljoen dollar) uitgebracht op MariaDB. Het bod op de database-speler komt na grote reorganisaties en spin-offs in 2023.

K1 Investment Management biedt MariaDB een bod van 55 dollarcent per aandeel. Dit is 189 procent meer dan de laatst genoteerde waarde van een aandeel MariaDB. De totale waarde van het overnamebod komt daarmee uit op een bedrag van 37 miljoen dollar.

Daarmee noemt dit voorstel een iets lager bedrag dan bij een eerder bod van Runa Capital het geval was. Deze investeerder bracht een bod uit van 56 dollarcent per aandeel, maar deze transactie ketste af.

K1 Investment Management heeft tot 29 maart de tijd de definitieve overname te bevestigen of ervan af te zien.

Overnamevoorstel op goed moment

Het bod van de investeringsmaatschappij komt voor het beursgenoteerde MariaDB op een goed moment. Eind 2022 ging het database-bedrijf naar de beurs, maar de bedrijfswaarde daalde al snel.

Hierop moest MariaDB in de loop van het afgelopen jaar ingrijpen. Er volgden twee ontslagrondes waarbij afscheid werd genomen van een derde van de medewerkers. Daarnaast werd eind vorig jaar de SkySQL beheerde databasedienst verzelfstandigd.

Begin dit jaar werd ook het geospatiale onderdeel van MariaDB afgestoten. Dit bedrijfscomponent leverde software voor het analyseren van satellietbeelden en gelijkwaardige bestanden.

Betaalde MariaDB-database en extra opties

De basis van MariaDB is en blijft een betaalde versie van de open-source relationele database. Deze premium versie biedt een aantal extra opties, zoals de MaxScale proxy. Deze proxy verzorgt automatisch herhalingen van verzoeken wanneer deze in eerste instantie worden onderbroken door een fout. Ook stuurt deze optie gebruikers door naar een back-up database wanneer de basis MariaDB-omgeving van een bedrijf onverhoopt offline gaat.

MaxScale fungeert daarnaast ook als een tool voor het optimaliseren van de prestaties. Zo behoudt de feature de meest opgevraagde bestanden van een applicatie in een high-speed cache om de toegangstijd te verkorten.

Verder beschikt de betaalde MariaDB-versie ook nog over andere features als een audit tool dat in de gaten houdt hoe zakelijke informatie wordt gebruikt.

Meer investeringen in database-start-ups

De overnamepoging van MariaDB staat niet op zichzelf. Al langer is op databasegebied een trend waarneembaar van meer investeringen in start-ups gericht op databases. In de tweede helft van het afgelopen jaar ontvingen start-ups als Rockset, TileDB, ScyllaDB en Qdrant meer investeringen.

Lees ook: MariaDB geeft SkySQL DBaaS-oplossing betere auto scaling