min

Tags in dit artikel

, ,

Bij Sapphire werden we warm onthaald door "Bill Donnelly" de PR Directeur van Sapphire. Onder het genot van een warme bak koffie vertelde Donenelly ons over de nieuwe producten en pikten we ook nog even een nieuwtje mee over wat mogelijk binnenkort de snelste videokaart ter wereld gaat worden.

Het product waar Donenelly het meest enthousiast over sprak, was toch wel de Radeon HD5970 OC-edition. Uiteraard claimt ook Sapphire, net als Asus en XFX, de snelste videokaart in handen te hebben.
"We hebben een bijzonder goede band gekregen met Artic Cooling. Zo gebruikten wij hun koeling al op de HD4670, die veel efficiënter bleek te zijn dan de standaardvariant. We hebben Artic Cooling opnieuw aangesproken om de koeling te ontwerpen voor de Radeon HD5670-kaart. Waar de standaardkoeling van de HD5970 de kaart maar nét koel weet te houden, voldoet de standaardkoeling niet meer wanneer de kaart sterk overgeklokt wordt uitgeleverd. Daarom hebben we Artic Cooling opnieuw aangesproken, om de koelcapaciteit te leveren die de HD5970-OC nodig heeft", aldus Bill Donnelly.


De kaart is dan ook uitgerust met maar liefst drie 80mm-ventilatoren, die volgens Donnelly speciale bladen hebben om zo geruisloos mogelijk te zijn. Ook worden de ventilatoren via PWM aangestuurd, wat inhoudt dat de ventilatorsnelheid regelbaar is.


Zoals te zien is op de foto hierboven zijn er vier koperen heatpipes met een eigen heatsink voor elke GPU. Slim van Sapphire, zo kunnen beide GPU’s hun hitte verdelen over beide koelblokken. Verder liet Donnelly weten dat de kaart een core-kloksnelheid meekrijgt van 850 MHz en een geheugenklokfrequentie van 1200 MHz. Het nieuws wat Donnelly tussen neus en lippen door liet vallen, is misschien nog wel veel interessanter: "We werken momenteel aan de snelste videokaart ter wereld. Door de koelcapaciteit die Artic Cooling ons kan bieden, werken we aan een variant met nóg hogere kloksnelheden." Helaas werd er verder niet over de kloksnelheden gesproken, maar Sapphire wist te vertellen dat het niet lang zal duren voordat Sapphire écht de snelste videokaart ter wereld in handen heeft.

Relatie met NVIDIA.

Daarnaast waren we erg geïnteresseerd in de relatie tussen Sapphire en NVIDIA. Het korte antwoord op die vraag: "Die is er niet." Sapphire is al tijden de grootste partner van ATI, hoewel Donnelly ons wel wist te vertellen dat Sapphire wel ooit NVIDIA-kaarten heeft geleverd aan klanten. Dat gebeurde toen het slecht ging met ATI en het nog niet overgenomen was door AMD. Het ging in dat geval vooral om OEM-klanten. Daarnaast liet Sapphire weten tevreden te zijn met de relatie tussen Sapphire en AMD. Donnelly sloot echter niet uit dat Sapphire ooit nog zaken gaat doen met NVIDIA als laatstgenoemde weer goed op weg is met de productie en innovatie "Iedere partner merkt dat NVIDIA moeite heeft met het leveren van NVIDIA-kaarten, die situatie vermijden wij liever, we wachten op betere tijden", aldus Donnelly.

Sapphire-stand

Sapphire heeft op de CeBIT een relatief kleine stand, als je de stand vergelijkt met andere videokaartproducenten. Wel meteen in het oog springend is de Dirt 2-setup, waar DiRT2 gespeeld kan worden op zes 27-inch Dell schermen. De schermen zijn gekoppeld aan de speciale ‘Sapphire HD5870-DP 6 Eyefinity edition’. De setup weet met één enkele kaart zes schermen aan te sturen, met een resolutie van 5760×2400 pixels. Niet mals, aangezien de kwaliteitsinstellingen op hoog stonden. Het racen op zes schermen met een racestuur was een adembenemende beleving. Alles is zo intens wanneer je een racespel speelt op een muur van schermen.

De speciale HD5870-kaart van Sapphire krijgt zes Display-Port aansluitingen en komt eind maart beschikbaar. De kaart gaat maximaal 50 euro duurder worden dan de standaardvariant.