2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De snelste videokaart van dit moment is te koop bij Asus. Afgelopen vrijdag berichtte Techzine al over deze HD 5970-videokaart die de opvolger moet gaan worden van de Asus MARS.


De kaart is werkend te zien op de CeBIT en draait onder andere een 3DMark Vantage-benchmark van Futuremark. De scores varieerden van X14.000 tot P21.000 wat voor een single PCB-kaart extreem snel is. De grootste uitdaging bij het produceren van deze kaart was het zorgen voor voldoende koeling. Vanwege de twee Cypress-chips, die voor de nodige grafische rekenkracht moeten zorgen, zijn er twee grote koperen koelblokken geplaatst. Een 100mm-ventilator die geplaatst is op de koelblokken blaast de lucht langs de vinnen. Volgens Asus zou de kaart niet warmer worden dan 90 graden Celsius. Overklokken van de kaart zou bovendien ook nog mogelijk zijn al is een lage omgevingstemperatuur dan wel aan te raden.


De rauwe specificaties van de kaart zijn als volgt; de twee Cypress-gpu’s draaien op een snelheid van elk 850 MHz (standaard 725 MHz) in combinatie met 1600 streamprocessors. Elke GPU krijgt de beschikking over 2 GB-geheugen met een kloksnelheid van 4800 MHz in plaats van 4000 MHz. Om de grafische kaart van voldoende stroom te voorzien is een 850 Watt voeding aan te raden of meer. Er zitten twee 8-pins PCI-E-connectoren op plus een 6-pins PCI-E-connector. De grafische kaart alleen zou zo’n 450 Watt aan stroom kunnen trekken.


Voorlopig zal de kaart in een beperkte oplage beschikbaar zijn van duizend stuks. In tegenstelling tot de Asus MARS worden deze kaarten niet voorzien van een nummertje. De kaart is overigens niet goedkoop want je zal er zo’n duizend euro voor neer moeten tellen.