1 min

Met de nieuwe versie van Windows Server kunnen organisaties securitypatches installeren zonder servers opnieuw op te starten.

Grotere updates die één keer per kwartaal arriveren, vereisen nog wel een reboot. Desondanks betekent de nieuwe feature van Windows Server 2025 dat IT-teams kunnen rekenen op minder downtime dan voorheen. Deze optie wordt mogelijk gemaakt door het aanpassen van ‘in memory code‘ zonder het proces te hoeven herstarten. Het installeren van updates zou door deze methode ook sneller moeten zijn dan voorheen.

Elke versie van Windows Server zal de feature ontvangen, dus ook varianten die op VMware draaien of op Hyper-V. De ‘hotpatching‘-feature zal daarnaast niet alleen op de Server-versie van Windows verschijnen. Het lijkt erop dat ook het nieuwe Windows 11 24H2, dat later dit jaar verschijnt, van deze optie zal worden voorzien.

Lees ook: Windows 11 24H2 maakt herstarten pc voor update overbodig

Grootste update in jaren

Windows Server 2025 zal de grootste update voor het server-OS zijn sinds 2022. Naast het niet hoeven herstarten na een security-update voegt de 2025-versie betere SSD-ondersteuning toe. NVME-drives zullen vanaf nu geoptimaliseerd draaien op het OS, waardoor het aantal IOPS (input/output operations per second) met maximaal 70 procent toeneemt.

Hoewel Microsoft eenmalige licenties blijft aanbieden, zal er eveneens voor het eerst een versie van Windows Server op abonnementsbasis beschikbaar zijn.

Security-vernieuwingen

Ook op security-gebied vernieuwt Windows Server 2025 fors. Zo ondersteunt het voor het eerst TLS 1.3. Daarnaast zal alle LDAP (Lightweight Directory Access Protocol)-communicatie voortaan standaard versleuteld zijn.