2min

Microsoft is van plan om “hot patching” te introduceren. In de nieuwste Dev Channel-build kunnen bepaalde gebruikers al een update installeren zonder hun pc te herstarten. Vereiste reboots zullen echter niet helemaal verleden tijd zijn.

Achter de schermen is Microsoft druk bezig met Windows 11 24H2. Deze jaarlijkse OS-release zal al een aantal belangrijke vernieuwingen doorvoeringen, waaraan er nu eentje is toe te voegen. Volgens bronnen van Windows Central gaat Microsoft “hot patching”, het niet opnieuw hoeven opstarten van een pc na de installatie van een maandelijkse update, introduceren.

Tip: Geen Windows 12 in 2024, maar Windows 11 24H2: dit zijn de belangrijkste features

Selecte Insider Preview-leden kunnen al gebruik maken van deze feature. Build 26058 is al sinds medio februari beschikbaar, maar wie Virtualisation Based Security (VBS) aan heeft staan, ontvangt update 26058.1400 (KB5036080) zonder de gebruikelijke reboot. VBS staat gebruikers toe om een nieuwe virtuele omgeving toe te voegen die de ‘root of trust’ van het OS wordt. VBS “gaat ervan uit dat de kernel gecompromitteerd kan worden”, aldus de Microsoft-documentatie. Tevens houdt het in dat de kernel dus voorzien kan worden van een update zonder dat het systeem uitvalt.

Geen nieuwe innovatie

Nu is het niet zo dat het opnieuw opstarten van een Windows-pc verleden tijd is. Microsoft zou van plan zijn om maandelijkse updates (de bekende ‘Patch Tuesday’-releases) op deze manier door te voeren, maar grotere vernieuwingen zullen alsnog een reboot vereisen.

Dit komt overeen met wat specifieke Windows Server-varianten toestaan. In 2021 legde Microsoft uit dat hot patching vooral bedoeld was om downtime te voorkomen. Voor server-omgevingen zou dit veel security-gevaren voorkomen, omdat gebruikers noodzakelijke patches niet hoeven uit te stellen. Ook daar dient alsnog elke drie maanden een daadwerkelijke reboot plaats te vinden zodat onnodige complexiteit wordt voorkomen.

Ook voor gewone Windows-gebruikers is security natuurlijk ook een cruciaal punt, maar Microsoft zal de vernieuwing waarschijnlijk vooral ter bevordering van de gebruikerservaring doorvoeren. Immers gelden gedwongen reboots weleens als vervelende, onhandig getimede noodzakelijkheden.

Lees ook: Windows 11 krijgt WiFi 7-ondersteuning in nieuwe preview