2min

Tags in dit artikel

, , ,

Fabrikanten van videokaarten, waaronder HIS, Sapphire en Club3D, tonen verschillende HD5550’s die passief gekoeld worden. Ze verschillen in geheugen-hoeveelheid, PCB en soorten koeling.

HIS

We beginnen met HIS wiens kaart naast het passief gekoelde concept ook nog eens low-profile is. Deze kaart heeft 1024MB DDR2 aan boord dat een frequentie van 800 MHz heeft meegekregen.

Sapphire

De Sapphire komt met het zelfde aantal aan geheugen; de kaart komt namelijk met 1GB DDR2. Dit geheugen is tevens op 800 MHz geklokt. Deze kaart heeft geen low-profile PCB, maar een full-height PCB. Er is voor een aluminium-koeler gekozen welke via heatpipes de warmte naar een apart koelblok geleidt. Dit aparte koelblok staat haaks op het PCB van de videokaart. Sapphire noemt haar kaart de ‘HD5550 Ultimate’.

Club3D

De Club3D videokaart heeft ook een full-height PCB, maar verschilt toch enigzins van de Sapphire. De Club3D komt namelijk met de helft van de hoeveelheid geheugen, namelijk 512MB. Dit geheugen is echter wel DDR3-geheugen en geen DDR2-geheugen die de HIS en Sapphire gebruiken. Het DDR3 is geklokt op 1600 MHz. De kaart heet ‘HD5550 Noiseless Edition’ en maakt gebruik van een heatpipe-ontwerp voor de koeler. Deze kaart neemt dankzij de grote koeler dan ook twee uitbreidings-sloten in gebruik.

Alle drie de videokaarten komen met DVI, VGA en HDMI. Ze zijn allen gebaseerd op de 40nm Redwood GPU en hebben 320 streamprocessors aan boord. De GPU is bij alle videokaarten geklokt op 550 MHz en ze beschikken over een 128-bit geheugeninterface. Een extra stroomaansluiting is niet nodig bij deze videokaarten aangezien ze een laag energieverbruik hebben.