2min

Microblog Twitter heeft vandaag de officiële Twitterclient voor de iPhone en iPod touch gelanceerd. De gratis applicatie is vanaf nu beschikbaar in de App Store.

De nieuwe iPhone-applicatie maakt deel uit van een nieuwe weg die door Twitter is ingeslagen. Het bedrijf wil de focus weer op mobiliteit leggen en is van mening dat mensen overal toegang tot Twitter moeten hebben. Begin vorige maand lanceerde Twitter zijn eigen applicatie voor de BlackBerry van RIM en begin deze maand kwam daar een eigen Android-applicatie bij. Nieuwste lid van de familie is een iPhone-applicatie en uiteindelijk moet er ook nog een iPad-applicatie komen, zo maakte Twitter onlangs bekend.

Zo’n 75 procent van al het dataverkeer van en naar Twitter is afkomstig van mobiele applicaties. Hiervan staan er inmiddels zo’n honderdduizend bij Twitter geregistreerd, zo maakte het bedrijf afgelopen maand bekend tijdens Chirp, de eerste conferentie voor Twitter-ontwikkelaars. Mobiele applicaties zijn dus van groot belang voor Twitter en dan lijkt het aanbieden van eigen applicaties ook een onvermijdelijk gevolg.

De Twitter iPhone-applicatie is gebaseerd op de populaire iPhone-applicatie Tweetie, die afgelopen maand door Twitter is overgenomen. Aan het uiterlijk is dan ook niet veel veranderd. Wel zijn er nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Zo zijn sommige functies, zoals het zoeken van tweets, bekijken van trends en informatie van gebruikers, nu ook zonder Twitter-account te gebruiken en is het mogelijk om vanuit de applicatie een nieuw account te registreren.

Ook is de applicatie nu sneller dan zijn voorganger Tweetie, omdat het is afgestemd op en geoptimaliseerd voor de backend van Twitter. Verder is de applicatie geschikt gemaakt voor meerdere talen. Momenteel worden alleen Engels en Japans ondersteund, maar er komen nog meer talen bij, zo liet Twitter op zijn blog weten. Wanneer de officiële iPad-applicatie volgt is nog niet bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar.