2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Internetprovider XS4All gooit woensdag 1 februari zijn website op zwart. Op deze manier wil de provider zijn ongenoegen uiten over de door de rechter opgelegde blokkade van The Pirate Bay.

Dat schrijven de advocaten van XS4All in een opiniestuk in het Financieele Dagblad. De provider is het oneens met de rechterlijke uitspraak die de Haagse rechtbank 11 januari jongstleden deed. Toen bepaalde de rechter dat Ziggo en XS4All The Pirate Bay moeten blokkeren, omdat te veel abonnees illegaal films en muziek van de website zouden downloaden. Als zij daar geen gehoor aan geven, dan kan de rechtbank hen een boete opleggen van maximaal 250.000 euro.

De advocaten van XS4All zijn van mening dat naast illegale films en muziek ook legale content wordt gecensureerd. Daarnaast hebben de abonnees geen enkele mogelijkheid gehad om zich te verweren tegen in deze rechtszaak. Ten slotte hebben ze moeite met het feit dat Stichting Brein op last van de rechter de blokkadelijst op ieder gewenst moment mag wijzigen en aanvullen.

De uitspraak is het gevolg van een rechtszaak dat Stichting Brein tegen beide internetproviders aanspande. De belangenorganisatie heeft in het verleden beide providers diverse keren verzocht om The Pirate Bay te blokkeren, maar gaven daar geen gehoor aan. Aanvankelijk stelde de rechtbank beide providers in het gelijk, maar in hoger beroep dat eerder deze maand diende trokken ze alsnog aan het kortste eind.

Nadat Ziggo, XS4All en Stichting Brein om tafel hadden gezeten om een definitieve blokkadelijst samen te stellen, hadden de providers tien dagen de tijd om alle zaken op orde te brengen. Om gehoor te geven aan de uitspraak van de Haagse rechter, heeft de provider de downloadwebsite vanaf vandaag officieel geblokkeerd. Abonnees die naar The Pirate Bay proberen te surfen worden doorverwezen naar een pagina waar Ziggo tekst en uitleg geeft over de rechterlijke uitspraak. Tevens heeft de provider een link opgenomen naar het vonnis.

XS4All kondigde al eerder aan dat het vanaf 1 februari The Pirate Bay zal blokkeren voor haar abonnees, maar wist nog niet op welke manier ze de blokkade vorm wilde geven. Beide providers hebben aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak, maar tot die tijd zijn ze verplicht om gehoor te geven aan het vonnis van de rechtbank. Wanneer het hoger beroep zal aandienen is op dit moment nog onbekend.