XS4ALL is begonnen met het aanbieden van internettoegang via VDSL2, met als gevolg dat de internetsnelheid verdubbeld is. Iets wat eigenlijk pas in september zou gebeuren.

Eigenlijk zou het VDSL2-netwerk al aan het begin van dit jaar in gebruik worden genomen. Toen dat niet lukte werd de uitrol hiervan uitgesteld naar september, maar het is XS4ALL dus gelukt VDSL2 nu al in gebruik te nemen.

VDSL2 dat staat voor very-high speed digital subscriber line 2 maakt gebruik van hetzelfde netwerk als van ADSL, maar heeft een hogere bandbreedte. Hierdoor kunnen snelheden worden gehaald van maximaal 40 Mbit/sec down en 3 Mbit/sec up. Dit is echter nog maar weinig in vergelijking met kabelaars die snelheden tussen 60 en 120 Mbit/sec beloven. Echter, XS4ALL is begonnen met het stapelen van DSL-lijnen zodat snelheden van 100 Mbit/sec gehaald kunnen worden.

De nieuwe lijnen zijn in eerste instantie bedoeld voor het aanbieden van internet, maar later is de provider ook van plan om via VDSL2 televisie te leveren. "Op dit moment zijn er nog weinig details bekend omdat het nog niet af is, maar het is in ieder geval duidelijk dat we een volwaardig tv-pakket gaan aanbieden", zo vertelt XS4ALL.

Op dit moment heeft ongeveer een kwart van alle XS4ALL-klanten VDSL2 en er wordt hard gewerkt om dit aantal uit te breiden. Vooral klanten in de randstad en andere dichtbevolkte gebieden hebben het al, omdat het daar makkelijker is aan te leggen.

Overigens is XS4ALL niet de enige met een VDSL2-netwerk. Eerder waren al Tele2, dat eveneens tv via VDSL2 aanbood maar nu weer is overgestapt op de kabel, en KPN.