min

Tags in dit artikel

,

Tele2 heeft besloten zich in de VDSL-markt te gaan storten. De opvolger van ADSL, VDSL, is in ieder geval sneller dan ADSL. Tele2 komt namelijk met een 60mbps-pakket op de proppen.

VDSL, bij Tele2 bekend onder de marketingterm Fiberspeed, zorgt ervoor dat men tot 60mbps kan downloaden. Dat is naar zeggen van Tele2, voldoende om films mee te downloaden en dergelijk. Het Fiberspeed-abonnement is ook te verkrijgen inclusief een bel-abonnement, waarmee men dus ook kan bellen.

Vanaf 1 september is de VDSL-dienst beschikbaar voor ongeveer tweehonderdduizend inwoners uit de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen. Dit is dan verdeeld onder 85 wijken. Tele2 wil de uitrol echter vrij snel laten verlopen en kiest ervoor om direct ook in andere steden met werkzaamheden te beginnen, in 2010 moeten ongeveer één miljoen mensen gebruik kunnen maken van VDSL.

Fiberspeed gebruikt de technologie VDSL, wat staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. Men heeft voor een dergelijk abonnement wel een nieuwe modem nodig, maar die wordt Tele2 gratis aangeleverd. De VDSL-centrales zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van Tele2. Het abonnement gaat veertig euro per maand kosten, wanneer men ook wil bellen met het abonnement komen de maandelijkse kosten op vijftig euro.

Tele2 biedt hiermee een internetabonnement aan dat sneller is dan het limiet van ADSL, 20 mbps. "Op basis van onderzoek ziet Tele2 dat er een groep internetgebruikers is die zeer intensief gebruik maakt van het internet en hiervoor een zeer snelle internetverbinding wil hebben", zegt directeur Consumentenzaken Günther Vogelpoel van Tele2. "We luisteren heel goed naar consumenten en willen ook die specifieke groep op maat bedienen tegen een scherpe prijs."