Een groep vertegenwoordigers van de Nederlandse internetgemeenschap hebben een brandbrief gestuurd aan de Minister van Justitie, Hirsch Ballin. Dit is gebeurd vanwege het onlangs geïntroduceerde wetsvoorstel.

In het wetsvoorstel staat onder andere dat het Openbaar Ministerie (OM) zonder tussenkomst van een rechter websites offline mag halen. Niet alleen delen van websites, maar ook persoonlijke pagina’s op Facebook en Hyves. Dit gebeurt met als doel de computercriminaliteit te bestrijden. Als het OM de content illegaal acht, mag de pagina volgens het wetsvoorstel offline worden gehaald. Daarnaast wordt het ook verboden om informatie op internet te plaatsen die niet voor publicatie bedoeld is, met als voorbeeld om zonder toestemming gegevens uit een computer te halen, en om die gegevens te bezitten en daarna door te verkopen.

Volgens de groep vertegenwoordigers – dat bestaat uit maatschappelijke organisaties, wetenschappers, bedrijven en bloggers – moet het voorstel worden gewijzigd om de pers- en internetvrijheid in Nederland te beschermen. Het is voor het eerst dat de Nederlandse Internetgemeenschap in actie op komt op grote schaal. Maatschappelijke organisaties, wetenschappers, bedrijven en bloggers hebben hun handtekening gezet onder de brandbrief.