Op 18 januari zal het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden veiligheid-en techexperts horen over de omstreden antipiratijwet, Stop Online Piracy Act (SOPA). De muziek- en filmmaatschappijen staan momenteel lijnrecht tegenover de techindustrie. Er is zelfs al sprake van het platleggen van tientallen grote internetsites voor een dag om te demonstreren tegen deze wet, aan deze actie doen mogelijk Google, Facebook, Twitter, Wikipedia, Yahoo en vele andere mee.

Onder de genodigde bevindt zich onder andere Alexis Ohanian, medeoprichter van het de sociale nieuwssite Reddit, Rackspace-directeur Lanham Napier, Union Square Ventures-partner Brad Burnham en beveiligingsexpert Daniel Kaminsky. Met het aannemen van de SOPA wetgeving krijgt de Amerikaanse regering en auteursrechthouders het recht om complete domeinnamen af te sluiten door middel van een DNS-blokkade. Hiermee wordt een website voor het hele internet onbenaderbaar.

Het probleem is echter dat de beslissing voor zo’n blokkade kan worden ingesteld zonder tussenkomst van de rechter. Als iemand van mening is dat een website inbreuk maakt op auteursrechtelijk beschermd materiaal dan kan de hele website zonder pardon offline worden gehaald.

Onder de uitgenodigde experts bevinden zich zowel voor als tegenstanders van de SOPA Wet. Zo wil het House Committee on Oversight and Government Reform inventariseren wat precies de voor- en nadelen zijn.

De kritiek op de SOPA-wet is extra groot vanuit de techindustrie omdat die bang zijn dat de wet voornamelijk zal worden misbruikt.