Google heeft een nieuw alternatief ontworpen voor het JPEG-fotoformaat. Het nieuwe fotoformaat genaamd WebP, is nog in ontwikkeling, maar uiteindelijk moet het zorgen voor een sneller web, aldus Google.

Het nieuws werd vermeldt in een blog door Richard Rabbat, productmanager bij Google. "We zijn de afgelopen maanden bezig geweest met de snelheid van processen en websites", aldus Rabbat. "Bij de evaluatie kwamen we tot de conclusie dat veel websites trager worden door beeld. Ongeveer 65 procent van de huidige websites bestaat uit beeld", vertelt Rabbat.

Volgens Rabbat heeft Google met een test één miljoen willekeurige foto’s van internet gehaald en deze omgezet naar het nieuwe WebP-formaat. Uit de test bleek dat de bestanden gemiddeld 39 procent kleiner werden. "We verwachten dat ontwikkelaars die met deze techniek aan de slag gaan een nog grotere reductie kunnen realiseren", aldus Rabbat.

Onlangs is er een nieuwe website beschikbaar gesteld waar gebruikers een programma kunnen installeren waarmee ze hun eigen foto’s kunnen converteren. Daarnaast kunnen de gebruikers de gallerij bekijken waar enkele voorbeelden staan weergegeven.

Volgens Rabbat zal het nieuwe fotoformaat niet worden ondersteund door alle browsers, "Google is bezig met het ontwikkelen van een patch die WebP zal ondersteunen in de volgende versie van Chrome." aldus Richard Rabbat.