1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google gaat JPEG XL uitfaseren uit Chromium. De ondersteuning voor het formaat begon in februari, maar er zou te weinig interesse vanuit het ecosysteem zijn om door te gaan.

Versie M110 van de Chromium-browser, de open-source browserbasis, zal het JPEG XL-formaat niet ondersteunen. Het formaat voor afbeeldingen is een opvolger van het al 30 jaar bestaande JPEG-formaat. Andere updates van dit formaat waren onder meer JPEG XR in 2009, JPEG XT in 2015 en JPEG XS in 2019.

Redenen schrappen

Google komt met een hele lijst aan redenen voor het niet aanbieden van JPEG XL-ondersteuning in de Chromium-browser. Google stelt dat er weinig interesse is uit het ecosysteem voor het blijven experimenteren met JPEG XL. Ook biedt het nieuwe image format niet veel voordelen ten opzichte van bestaande beeldformaten om het als standaardformaat te accepteren. Door het verwijderen van het formaat wordt het onderhouden van Chromium eenvoudiger.

Volgens The Register is het besluit ook juridisch. In februari van dit jaar kreeg Microsoft het patent voor de basistechnologie voor JPEG XL. Dit ondanks dat de patentaanvraag in een eerder stadium was verworpen en ook veel industriespecialisten het met dit patent voor de andere techgigant niet eens waren.

Ook andere browsers getroffen

Het schrappen van JPEG XL in de Chromium-browser heeft uiteindelijk niet alleen gevolgen voor de Chrome-browser. Ook andere browsers die op Chromium zijn gebaseerd, kunnen het formaat niet meer ondersteunen. Denk daarbij aan Microsoft Edge, Opera, de Vivaldi-browser en de Brave-browser.

Tip: Google ondersteunt wachtwoordloze passkeys op Android en Chrome