Apple heeft zojuist op het Back to Mac-event een sneakpreview gegeven van de volgende Mac OS X-versie Lion. Daarnaast heeft het iLife ’11 aangekondigd, evenals een nieuwe MacBook Air.

Mac OS X Lion

Een van de nieuwe functies die Apple niet alleen voor OS X Lion introduceerde, is de Mac App Store. Net als de App Store op het iPad-, iPhone- en iPod-platform zullen gebruikers vanuit deze winkel eenvoudig applicaties kunnen downloaden, beoordelen en kopen. Daarnaast worden applicaties die gekocht zijn in de Mac App Store automatisch bijgewerkt en geïnstalleerd.

In de App Store komen zowel gratis als betaalde applicaties. Bij betaalde applicaties houdt Apple 30 procent van de aankoopprijs. Verder is het zo dat gekochte applicaties op elke Mac-computer van de gebruiker geïnstalleerd kunnen worden.

Een andere nieuwe functie heeft Apple full-screen applications gedoopt en deze is eveneens afkomstig van de iPad. Verder gebruikt het bedrijf in Mac OS X nu meer multitouchgebaren – maar alleen horizontaal – en breidt het Exposé uit met Mission Control waarbij deze applicaties samengevoegd worden.

Apple heeft laten weten dat OS X Lion in de zomer van 2011 verschijnt en dat het voor die tijd nog meer zal laten zien van het nieuwe besturingssysteem. De Mac App Store verschijnt al binnen negentig dagen voor Snow Leopard.

Overigens is sinds vandaag ook FaceTime voor Mac OS X beschikbaar, hetzij in bètavorm. Met FaceTime is het mogelijk om met iPhone 4- en iPod touch-gebruikers te videochatten.

iLife ’11

iLife ’11 is vandaag beschikbaar en bevat nieuwe versies van iPhoto, iMovie en GarageBand. Nieuw in iPhoto zijn onder meer nieuwe thema’s voor diavoorstellingen, verbeterd delen van foto’s via e-mail en Facebook en nieuwe modi om in volledig scherm te werken, die de applicatie veel laten lijken op een iPad-applicatie.

iMovie ’11 verbetert het bewerken van audio en voegt ‘one step effects’ toe, gezichtsherkenning en het maken van filmtrailers. Het verbeterd bewerken van audio omvat nu het per segment aanpassen van geluidsniveaus, evenals fade sliders en nieuwe audio-effecten. Op videogebied is het nu mogelijk om 24 FPS-video’s te bewerken en op te slaan. Qua delen is het nu mogelijk om dit ook te doen via Facebook en Vimeo.

FlexTime en Groove Matching, meer gitaar- en versterkingseffecten, nieuwe piano- en gitaarlessen en de functie How Did I Play zijn nieuw in GarageBand ’11. Groove Matching en FlexTime zijn als het ware automatische spellingscontrole voor een slecht ritme. How Did I Play daarentegen is een livemonitor om noten die gemist worden- deze worden rood – en die wel goed worden gespeeld – deze worden groen – aan te geven. How Did I Play werkt met zowel de piano als de gitaar.

iLife ’11 wordt gratis geleverd met nieuwe Macs. Overige klanten betalen 49 dollar voor de suite.

Nieuwe MacBook Air

De specificaties van deze nieuwe laptop waren al uitgelekt, maar er is nu nog een model gelanceerd. De nieuwe Air heeft een scherm van 11,6 inch met een resolutie van 1366 bij 768 pixels of een met 13,3 inch met een schermresolutie van 1440 bij 900 pixels. Verder beschikken beide modellen over een Core 2 Duo-processor van 1,4 GHz (te upgraden naar 1,6 GHz), FaceTime-camera, multitouchtrackpad en een SSD van 64, 128 of 256 GB. Verder is de laptop voorzien van een aluminiumbody en is de grafische kaart die erin zit een NVIDIA GeForce 320M. De accuduur van de laptop bedraagt voor draadloos internet 5 uur, terwijl de standbymodus 30 dagen in stand kan worden gehouden. Bij 13,3-inchvariant komt daar bij draadloos internet nog eens twee uur bij.

De 11-inchvariant gaat over de toonbank voor 999 dollar (64 GB SSD) of 1199 dollar (128 GB SSD). De 13,3-inchvariant kost met een SSD van 128 GB 1299 dollar of met een SSD van 256 GB 1599 dollar.