De Chinese overheid heeft een eigen versie gelanceerd van ‘Google Earth’. Het programma genaamd Mapworld moet een alternatief worden voor Google Earth. Het programma van Google is namelijk nog steeds niet beschikbaar in China.

Net als Google Earth kan je met Mapworld luchtkaarten en satellietfoto’s bekijken van het hele aardoppervlak. Maar alleen het Chinese grondgebied is te bekijken in hoge resolutie. Bovendien krijgen gebruikers een wit scherm te zien als ze inzoomen op de grens met Noord-Korea.

Als buitenlandse bedrijven een kaartendienst in China willen aanbieden moeten de bedrijven eerst samenwerken met een Chinees bedrijf, dit heeft de Chinese regering verplicht gesteld. Daarnaast is er een vergunning nodig en moeten de dataservers aanwezig zijn in China. Al een paar maanden is er onenigheid tussen Google en China. Het Amerikaans bedrijf beschuldigde China vorig jaar van staatscensuur en hackersaanvallen.

Dertig bedrijven hebben inmiddels een aanvraag ingediend, Nokia is er hier één van, Google heeft dit wonderbaarlijk nog niet gedaan. Het programma Mapworld is bereikbaar via tianditu.cn en chinaonmap.cn.