China leek gisteren even de deur naar het westen open te zetten. Verschillende Google-diensten waaronder de zoekmachine, Google Maps en Gmail waren gisteren ineens te bereiken in China. Zelfs de Google-advertenties werkte ineens, maar het bleek van korte duur, vandaag zijn alle Google-diensten weer onbereikbaar gemaakt.

China is een van de landen waar het internet niet volledig vrij en open is. Het bedrijf controleert het internet en bepaalt welke websites de Chinezen wel en niet mogen zien. Een van de bedrijven die vrijwel volledig is geblokkeerd is Google. Het bedrijf weigert mee te werken aan verzoeken van de Chinese overheid om zaken te censureren, om die reden kiest China ervoor de online activiteiten van het bedrijf te blokkeren.

De Chinese anticensuur groep GreatFire liet weten dat Google korte tijd weer beschikbaar was in China, maar vandaag weer volledig is afgesloten. Gisteren bracht de Amerikaanse staatssecretaris John Kerry een bezoek aan China om onder meer te praten over de veiligheid van het internet. Of dat bezoek iets te maken heeft met het feit dat Google tijdelijk beschikbaar was is onduidelijk.

Google is overigens niet het enige bedrijf dat te kampen heeft met een Chinese blokkade. Ook Facebook, Flickr, Microsoft OneDrive, Twitter en YouTube werken niet in China. Sinds vorige week wordt ook de Zuid-Koreaanse berichtendienst Kakaotalk geblokkeerd in China.