1 min

De makers van Mozilla hebben zojuist aangekondigd dat de volgende, grote versie van Firefox, versie 4, is uitgesteld tot 2011. De browser zou eigenlijk nog voor het einde van 2010 moeten verschijnen.

Op dit moment staat de bètateller nog op 6, terwijl rond deze datum eigenlijk de eerste releasecandidate al de deur uit zou moeten zijn. De eerste releasecandidate wordt nu aan het begin van 2011 verwacht met de finalversie daar vlak achter.

Er zijn vooral problemen ontstaan bij bèta 7, de eerste bètaversie die alle functies van Firefox 4 bevat. Deze had eigenlijk op 17 september moeten verschijnen, maar die datum is dus niet gehaald.

Nieuwe functies in Mozilla Firefox 4.0 bestaan uit een vernieuwde grafische interface, een nieuwe JavaScript-engine genaamd TraceMonkey, HTML5-video-ondersteuning, een nieuwe manier om tabbladen te beheren, hardwareversnelling op Windows Vista en hoger en Linux en Mac OS X, en een geheel nieuw extensiesysteem genaamd JetPack dat het eenvoudiger moet maken om extensies te bouwen.

Overigens heeft Mozilla eerder al aangekondigd dat het sommige functies niet in Firefox 4 zou inbouwen. Hier valt onder meer de Account Manager onder, die verantwoordelijk zou worden voor het bewaren van wachtwoorden. Verder is de Inspector gedumpt, een tool gericht op webdesigners en -ontwikkelaars, evenals stille updates.

Daarnaast is het niet de eerste keer dat een Firefox-versie niet op tijd verschijnt. Mozilla Firefox 3.6 verscheen in januari 2010, twee maanden later dan gepland.