2min

De nieuwe versie van Firefox, versie 4 om precies te zijn zal vandaag officieel worden gelanceerd. De versie is echter al sinds gisteren te downloaden. De nieuwe Firefox 4 is meer dan een jaar in ontwikkeling geweest en is een grote sprong voorwaarts voor Mozilla.

Momenteel staat er op de officiële website van Firefox nog steeds een download naar versie 3.6 vermeld. Dit zal in de loop van de dag gaan veranderen naar versie 4.0. Verschillende mensen op internet kwamen erachter dat door de link te veranderen van 3.6 naar 4.0, de nieuwe versie al was te downloaden. Deze wordt namelijk een aantal dagen voor de release verspreidt naar alle mirror servers, zodat iedereen in staat is om de nieuwe versie te downloaden op de dag van de lancering en de servers van Mozilla niet helemaal overbelast raken.

Zoals eerder gemeld is Mozilla ruim een jaar bezig geweest met de ontwikkeling van versie 4 en dat is ook wel te merken. Firefox 4 is een heel stuk sneller dan zijn voorganger en ook de interface is vernieuwd. Deze is een stuk simpeler geworden en lijkt hiermee ook meer op de populaire Chrome browser en het vorige week gelanceerde Internet Explorer 9. Ook de ondersteuning van HTML5 en CSS3 is verder uitgebreid.

Ook heeft Firefox 4 een "volg-me-niet"-functie net zoals IE9, hiermee kunnen gebruikers ervoor zorgen dat websites en met name adverteerders hun surfgedrag niet kunnen vastleggen.

De afgelopen jaren wist Firefox steeds meer marktaandeel te winnen van Internet Explorer maar met de komst van Google Chrome heeft Firefox er een geduchte concurrent bij. Google’s Chrome groeit namelijk veel harder dan Firefox, waarschijnlijk hoopt Mozilla met Firefox 4 beter weerstand te kunnen bieden aan de groeiende populariteit van Chrome.

Iets wat Mozilla van Google overneemt is de updatecycles waarmee de browser wordt ontwikkeld. Mozilla heeft laten weten dat het sneller met nieuwe versies op de markt zal komen zodat nieuwe functies en ondersteuning voor nieuwe standaarden sneller kan worden verwerkt in de browser. Microsoft heeft laten weten hier niet aan mee te doen.

Mozilla’s Firefox 4 is hier te downloaden!