Turkije heeft het verbod op Youtube na twee jaar opgeheven. De website was sinds maart 2007 verboden in Turkije, vanwege materiaal dat beledigend zou zijn tegen Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938).

De Turkse minister van transport, minister Binali Yildirim, die gaat over de internetzaken, heeft gemeld dat het materiaal inmiddels is verwijderd van Youtube. Op het materiaal was te zien hoe Mustafa Kemal Atatürk werd neergezet als een homoseksueel. Volgens de Turkse minister heeft Turkije contact gehad met Google hierover.

Volgens YouTube zijn de video’s echter verwijderd door derden die gebruikmaken van YouTube’s automatische copyright-klachtensysteem en niet door Google of Youtube zelf, Youtube gaat nu onderzoeken of de acties die hebben geleid tot de verwijdering van de video’s via het copyright-klachtensysteem, ook daadwerkelijk zijn gebeurd met inachtnemening van de voorwaarden die door Youtube zijn gesteld. Mocht dat niet zo zijn, dan is de grote vraag of Youtube de video’s weer terug gaat zetten en of Turkije er dan opnieuw voor kiest om de website te blokkeren.

Het Turks parlement nam in 2007 een wet aan die het mogelijk maakte om websites te sluiten met verdacht materiaal en illegale content zoals gokken, porno, of prostitutie.