1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Afgelopen zaterdag werd het YouTube-verbod in Turkije na twee jaar opgeheven. Maar een rechter in Turkije heeft opnieuw besloten dat de toegang tot Youtube opnieuw moet worden geblokkeerd. Dit werd dinsdag door verschillende Turkse websites gemeld.

Maandag schreef Techzine over het feit dat het Youtube-verbod in Turkije na twee jaar eindelijk was opgeheven. De website was sinds maart 2007 geblokkeerd, vanwege materiaal dat beledigend zou zijn tegen de Turkse volksheld Mustafa Kemal Atatürk. Op het materiaal was te zien hoe Atatürk werd neergezet als een homoseksueel.

De website werd zaterdag weer geopend nadat het materiaal was verwijderd. De personen die de filmpjes plaatsten, zouden copyrights schenden. Youtube oordeelde echter na onderzoek dat er geen sprake was van copyright schending en maakte de video’s over Atatürk weer beschikbaar. Echter voordat daarover geklaagd kon worden en Youtube opnieuw kon worden afgesloten was er al een andere rechter die reden zag tot afsluiting van Youtube. De huidige blokkering heeft te maken met erotische video’s waarin een voormalige oppositieleider uit het Turkse parlement, de heer Deniz Baykal is te zien met een vrouwelijke collega, de heer Baykal diende daarover een klacht in bij de rechter die vervolgens de beslissing maakte dat Youtube weer moest worden afgesloten, eerder diende de heer Baykal al een soortgelijke klacht in over de website Vimeo.com, welke in Turkije om dezelfde reden onbereikbaar is.