Cydia, een alternatieve applicatiewinkel voor het Apple iOS-besturingssysteem, komt binnenkort ook naar Mac OS X. Dat heeft de maker Jay Freeman bekend gemaakt. Cydia is voornamelijk bekend onder de mensen die gebruik maken van een jailbreak op hun iPhone, iPad of iPod Touch.

De Mac OS X-versie van Cydia zal volgens maker Jay Freeman geen beperkingen leggen op wat ontwikkelaars mogen aanbieden. De ontwikkelaar verwacht dat veel van de restricties die Apple aan de ontwikkelaars van iOS oplegt ook worden doorgetrokken naar de aankomende App Store voor Mac OS X. Freeman wil ontwikkelaars met Cydia een vrijer alternatief aanbieden, met veel minder regels en beperkingen. In het verleden zijn er al voldoende discussies geweest over het beleid van Apple. Volgens de Freeman heeft zo’n 10 procent van alle iPhone bezitters de alternatieve App Store van Cydia geïnstalleerd. De App Store biedt ongeveer 30.000 verschillende applicaties voor iOS.

Apple heeft de App Store eerder al aangekondigd tegelijk met de bekendmaking van Mac OS X Lion, toen is bekend gemaakt dat de App Store begin 2011 wordt geopend. Apple heeft toen ook al laten weten dat zij geen demo’s, trailers of Béta’s toe gaan laten in de App Store. Ook zijn er nog andere functies aangekondigd zoals in-app betalingen en een Game Center net zoals in iOS, echter zullen deze functies pas later toegevoegd worden. Freeman heeft belooft Cydia binnen enkele weken uit te brengen, hierdoor zal het dus spannend worden welke van de twee het eerst het publiek zal bereiken.