1 min

De Amerikaanse overheid heeft de microbloggingdienst Twitter verzocht om data van verschillende WikiLeaks-activisten vrij te geven. Onder de opgevraagde accounts bevindt zich de account van de Nederlandse Rop Gonggrijp.

Rop Gonggrijp staat bekend als één van de oprichters van de Nederlandse internetprovider XS4ALL, maar hield zich ook bezig met de voor fraude gevoelige stemcomputers, de chip in de OV-chipkaart en de afluistermogelijkheden van mobiele telefoons.

Gonggrijp is voornamelijk verbaasd over het verzoek van de Amerikaanse overheid. Het gebruik van Twitter is slechts oppervlakkig geweest, privéberichten zijn nooit verzonden. Volgens Gonggrijp is de VS voornamelijk geïnteresseerd in het gebruikte IP-adres.

Naast Rop Gonggrijp zijn gegevens van nog een handjevol andere accounts opgevraagd, namelijk van Birgitta Jónsdóttir, Bradley Mannings, de WikiLeaks-account en ook van Julian Assange zelf.

De Amerikaanse overheid zou in eerste instantie geprobeerd hebben om te voorkomen dat de gebruikers geïnformeerd zouden worden over het verzoek. Twitter ging hierover in protest en de rechtbank besloot dat de getroffen gebruikers door Twitter geïnformeerd mochten worden.