3min

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse zaken heeft op vragen van GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed laten weten dat Nederland niet uit sluit of het Rop Gongrijp gaat uitleveren aan de Verenigde Staten. Gongrijp is oprichter van de Nederlandse provider XS4ALL en komt met regelmaat op voor de vrijheid van meningsuiting. Momenteel wordt er door de VS onderzocht wat zijn rol was of is bij Wikileaks.

Momenteel doet de Verenigde Staten onderzoek naar Wikileaks en Bradley Manning. Laatste genoemde zou onder andere de enorme lading documenten hebben gelekt aan Wikileaks. Gonggrijp zou hebben meegewerkt aan het samenstellen van de film Collateral Murder. In deze film is te zien hoe vanuit een Amerikaanse gevechtshelikopter journalisten onder vuur worden genomen. Dat er onderzoek wordt gedaan naar Gonggrijp werd duidelijk toen de VS berichtenverkeer van Twitter wilde hebben, onder andere van Gonggrijp.

Volgens Minister Rosenthal is die video de aanleiding dat de VS mogelijk interesse heeft in Gonggrijp: "De naam van de heer Gonggrijp wordt hierbij genoemd omdat hij Wikileaks, naar eigen zeggen, heeft geholpen een video over Irak te publiceren en er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar degene die de beelden aan Wikileaks heeft verstrekt."

Op dit moment is er nog geen aanklacht tegen Gonggrijp, maar mocht die nog komen dan sluit hij uitlevering niet uit aldus Rosenthal. "Uit dat verzoek dient onder andere te blijken naar welke strafbare feiten onderzoek wordt gedaan, zodat de Amerikaanse strafrechtelijke belangen kunnen worden afgewogen tegen de belangen van betrokkene", zo stelt Rosenthal. "Dat proces is met voldoende waarborgen omkleed. Ik sluit daarom niet nu uit dat Nederland medewerking zal verlenen."

Hiermij lijkt de kans dus vrij groot dat Gonggrijp wordt uitgeleverd als er een aanklacht komt vanuit de VS. Als er een aanklacht komt wordt er namelijk niet naar de inhoud van de zaak gekeken maar alleen naar procedurele kwesties. Zo mag er bijvoorbeeld geen doodstraf worden opgelegd.

Ook de behandeling van Bradley Manning in de gevangenis kwam aan bod. In de VS is er al meerdere malen ophef ontstaan over het feit dat deze man wordt vastgehouden onder mensonterende omstandigheden. Zo besloot een voorlichter van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken op te stappen en noemde hij de behandeling van Manning belachelijk en stom. Rosenthal gaf aan niet bekend te zijn met deze situatie. Wel gaf hij aan dat er aan de manier waarop de VS met gevangen omgaat valt te twijfelen. Vorig jaar november zijn er door Nederland nog vragen gesteld hierover aan de VS.

Nederland kiest er op dit moment voor om niets uit te sluiten, anders dan bijvoorbeeld IJsland. Die hebben laten weten dat parlementslid Birgitta Jónsdóttir niet zal worden uitgeleverd aan de VS.

GroenLinks parlementslid El Fassed heeft laten weten dat hij de reactie van Rosenthal genânt vindt. GroenLinks zal bij het aankomende debat over mensenrechten vragen gaan stellen hierover aan Rosenthal.

Gonggrijp zelf heeft laten weten geen onderdeel te zijn van Wikileaks. Maar wel ondersteunende zaken heeft verricht bij het samenstellen van de video Colleteral Murder.