Canonical heeft vandaag volgens schema de eerste bètaversie van Ubuntu 11.04 Natty Narwhal vrijgegeven.

In deze versie van Ubuntu is de desktop vernieuwd met Unity. Unity was al de standaard van de netbookeditie van Ubuntu 10.10 uitgebracht in oktober, maar is nu ook voor desktopgebruikers te gebruiken. Kenmerkend van Unity is dat het verticale schermruimte probeert te besparen door menubalken te verbergen in het bovenste paneel en door een Windows 7-achtige launcher links in beeld te brengen. Deze launcher staat standaard op intellihide: hij is er alleen als de gebruiker ‘m nodig heeft.

Naast Unity met het bijbehorend Dash (het menu Start) zijn er nog meer visuele wijzigingen, namelijk gewijzigde scrollbalken. De scrollbalken zijn namelijk naar de achtergrond verplaatst en worden deels ‘buiten’ het venster weergegeven. Ze zijn gebaseerd op de scrollbalken van Android.

Andere wijzigingen in Ubuntu 11.04 zijn te vinden in de meegeleverde software. Ubuntu 11.04 verschijnt met Mozilla Firefox 4.0, Banshee (Rhythmbox wordt niet meer meegeleverd), LibreOffice 3.3 en een nieuwe Linux-kernel, te verstaan versie 2.6.38 waarin een magische prestatiepatch is opgenomen. Ten slotte heeft het Ubuntu Software Center nu de mogelijkheid gekregen om apps te testen zonder deze te installeren en is het mogelijk om applicaties te beoordelen.

Overigens verschijnt Ubuntu 11.04 nog altijd met het in oktober verschenen GNOME 2.32, terwijl GNOME 3.0 zich al in de releasecandidatefase bevindt. Een van de belangrijkste onderdelen van GNOME 3.0, de GNOME Shell, bevindt zich overigens standaard niet in de repos van Ubuntu. Wel is het mogelijk de Shell te installeren via een ppa.

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal bèta is via deze link te downloaden. De uiteindelijke versie wordt eind april verwacht.

Lees meer