Inleiding

Het is pas zes maanden geleden dat we een blik wierpen op versie 10.10 van Ubuntu. De perfecte tien, zo deed de marketingafdeling van Canonical ons geloven. Opvallendste verandering in oktober 2010 was de toevoeging van de nieuwe Unity-interface die speciaal is geoptimaliseerd voor netbooks. Het was overigens geen perfecte tien die deze versie kreeg, maar het was ook zeker geen slechte versie.

Nu geeft Canonical meer dan ooit een eigen draai aan zijn Linux-distributie door de Unity-interface in Ubuntu 11.04 ook door te trekken naar alle gebuikers. Zo zullen ook desktopgebruikers standaard te maken krijgen met de nieuwe interface. Een erg gedurfde zet die desondanks toch onvermijdelijk was vanwege de zetten die GNOME allemaal heeft gedaan.

In deze review zal Unity uitgebreid aan bod komen. Ook zullen we even een blik werpen op GNOME Shell, deze shell is begin april uitgekomen en eigenlijk dus een directe concurrent van de nieuwe interface van Ubuntu. Daarnaast wordt natuurlijk nog gekeken naar de nieuwe en bijgewerkte software in Ubuntu en veel meer.