2min

Binnen het GNOME-project is het idee geopperd om een GNOME OS te maken. Bovendien wordt erover gesproken om ondersteuning voor BSD, Solaris en UNIX te laten vallen.

GNOME, een bureaubladomgeving voor Linux, wil de ondersteuning laten vallen voor alle niet-Linux-systemen door een specifieke manier om op te starten (een init-systeem) te verplichten. "GNOME wil GNOME Shell afhankelijk maken van systemd. systemd heeft het duidelijk gemaakt dat het ports naar andere besturingssystemen niet zal ondersteunen (of dat het überhaupt eenvoudig is om een port te maken). Het komt erop neer dat door systemd een afhankelijkheid te maken het besturingssystemen verplicht een specifiek init-systeem moet kiezen dat alleen op Linux werkt. Dit is allemaal voorgesteld voor GNOME 3.2, dus erg snel."

GNOME-ontwikkelaar en drijvende kracht achter GNOME Shell Jon McCann ondersteunt de plannen en zegt dat de toekomst van GNOME ligt in een eigen besturingssysteem. "De toekomst van GNOME is een Linux-gebaseerd besturingssysteem. Het is slecht om te doen alsof je een OS schrijft dat moet werken op elke kernel, user space sub system en bibliotheken", zo vertelt hij op de GNOME-developermailinglist.

"Het is vrije software en iedereen is vrij om GNOME naar welke architectuur en kernel dan ook te porten. Maar het is dom om ons daar zorgen over te maken", zo laat McCann weten. "Ik denk dat het eindelijk tijd is geworden voor GNOME om Linux veel meer te ondersteunen."

Overigens heeft Canonical aangegeven in ieder geval voor Ubuntu 12.04 LTS niet over te stappen op systemd. Op dit moment blijft het bedrijf bij upstart om het opstarten te regelen en waarschijnlijk is Canonical niet van plan ook na 12.04 LTS zomaar upstart vaarwel te zeggen. GNOME 3 wordt overigens wel meegenomen in Ubuntu 11.10. Ook andere distributies hebben moeite met systemd en neigen eerder naar upstart.