Apple eist stopzetten activiteiten iWebhosting.nl

De juristen van Apple hebben het ditmaal voorzien op een Nederlands bedrijf. Het Groningse bedrijf iWink zou volgens Apple met zijn iWebhostingdienst inbreuk maken op het merkrecht iWeb van Apple. Apple eist dan ook dat iWink stopt met de activiteiten op iWebhosting.nl en zowel de domeinnaam als de handelsnaam niet meer gebruikt.

Of Apple ook gelijk heeft in deze zaak en of het voor de rechter overeind zal blijven valt nog te betwijfelen. Jurriaan Wentink, de eigenaar van iWink, laat weten dat zijn bedrijf de naam iWebhosting al sinds 2004 voert, de domeinnaam werd zelfs al in 2002 geregistreerd door het bedrijf. Apple’s iWeb-dienst werd pas in 2007 gelanceerd, wel heeft het Groningse bedrijf pas in 2010 de naam vastgelegd bij het Benelux Merkenregister.

Apple wees iWink er in de sommatie ook op dat het bedrijf een afbeelding van een iMac op de website had geplaatst. "Die hebben we er toen afgehaald, nu staat er een gewone monitor."

Het Benelux merkenbureau gaat zich nu over de zaak buigen en komt binnen een maand met een uitspraak. Als deze uitspraak in het nadeel is van iWink gaat het bedrijf waarschijnlijk niet naar de rechtbank om de sommatie van Apple aan te vechten. "Het is toch een groot bedrijf met een duur advocatenkantoor. Wij zijn maar met zijn drieën. Zonder ons in een Calimero-positie te willen plaatsen: ik weet niet of je dat juridische gevecht moet willen."

Bron:FD