Vorige week was Apple nog wereldnieuws door de presentatie van, onder meer, de nieuwe besturingssysteem Mac OS X Lion en iOS 5 maar ook de introductie van iCloud op de Worldwide Developers Conference (WWDC). De introductie van die laatste internetdienst, iCloud, zorgt ervoor dat Apple nu wordt aangeklaagd door een bedrijf uit Arizona.

Het bedrijf iCloud Communications uit Arizona stapt naar de rechter vanwege het gebruik van de naam iCloud. Het bedrijf heeft deze naam al sinds 2005 en beschikt daarom over de rechten op de naam.

Volgens iCloud Communications bestaat er door de wereldwijde bekendmaking van iCloud door Apple verwarring onder de consumenten. Wie op de naam "iCloud" googelt, ziet zoekresultaten van Apple’s nieuwe webdienst. Pas bij het gebruik van de zoekterm "iCloud Communications" komt men op de website van het Amerikaanse bedrijf terecht. "Daardoor associeert iedereen iCloud nu met Apple en niet met ons bedrijf", zo staat in de aanklacht. Bovendien biedt Apple dezelfde soort diensten aan. iCloud Communications wil dat Apple de naam "iCloud" verwijdert uit alle reclame-uitingen en deze niet langer gebruikt. Daarnaast wil het bedrijf een schadevergoeding.

Volgens iCloud Communications is het niet de eerste keer dat Apple andermans merknaam overneemt. Zo klaagden The Beatles in 2004 het bedrijf aan vanwege de naam Apple. In 2007 stapte Cisco Systems naar de rechter vanwege het gebruik van de naam iPhone. De huidige eisers willen een schadevergoeding en een verbod op het gebruik van de naam door Apple.

Volgens MacWereld heeft iCloud Communications de naam iCloud niet officieel geregistreerd als merknaam. De naam was wel geregistreerd door Xcerion AB Corp, maar deze heeft de naam doorverkocht aan Apple.