2min

Minister Verhagen heeft gistermiddag aangegeven dat hij akkoord gaat met het wetsvoorstel van de oppositie om netneutraliteit in de Telecomwet vast te leggen. Verhagen wil hiermee de vrije toegang tot het internet en informatie garanderen.

Dat is de uitkomst van het Kamerdebat dat woensdagmiddag plaatsvond in de Tweede Kamer. Vrij en toegankelijk internet is volgens minister Verhagen (CDA) van groot maatschappelijk belang en daarom moet dit principe wettelijk worden vastgelegd.

Door de komst van diverse nieuwe internetdiensten, zoals Skype en WhatsApp, zien providers hun inkomsten afnemen. Verschillende providers zoals KPN, Vodafone en T-Mobile kondigden vorige week aan dat ze daarom extra geld in rekening wilden brengen voor bepaalde applicaties.

Daarom kwam de oppositie met een wetsvoorstel waarin ze het vertragen, blokkeren en tariferen van internetdiensten en apps van andere providers wil verbieden. Minister Verhagen stemde vandaag in met het wetsvoorstel. Hij vindt het "onwenselijk" dat providers diensten van concurrenten kunnen blokkeren. "Ik vind dat iedereen toegang moet kunnen krijgen tot alle informatie op het internet. Door het in de [Telecom]wet op te nemen laten we zien hoe belangrijk we een open internet vinden", aldus Verhagen in het debat.

Coalitiepartijen CDA en VVD gaven in het debat aan liever te wachten op Europees onderzoek, maar Verhagen wil daar niets van weten. Als de Europese Commissie met nadere aanwijzingen komt, wil hij deze samen met de Kamer bestuderen. "En als dat reden is om de regels aan te passen, spreken we elkaar weer", zei Verhagen.

In een eerste reactie zegt een woordvoerder van KPN de uitkomst van het kamerdebat te betreuren. "KPN betreurt echter dat de Tweede Kamer niet meer tijd heeft genomen voor deze wetgeving. Dan had beter rekening kunnen worden gehouden met de exacte reikwijdte hiervan en met de internationale context. In Europees verband wordt immers nog bekeken hoe om te gaan met de ontwikkelingen op het gebied van mobiel internet en met wetgeving op dit vlak." De woordvoerder kondigde aan dat KPN alle mogelijke consequenties voor de klanten en KPN in kaart zou brengen.

De stemming over het wetsvoorstel vindt volgende week dinsdag plaats. Dan weten we zeker of we in de toekomst niet extra hoeven te betalen voor bepaalde internetdiensten zoals Skype, WhatsApp en VoIP.