2min

Na de introductie van het wetsvoorstel door PvdA, D66, GroenLinks en SP gisteren, komt de VVD vandaag met het nieuws een eigen wetsvoorstel te zullen maken om netneutraliteit te garanderen. In tegenstelling tot de oppositiepartijen is de VVD van mening dat providers wel eigen tarieven mogen opleggen aan consumenten voor verschillende mobiele internetdiensten.

De VVD wil het blokkeren van mobiele diensten door providers verbieden, maar ziet niets in het idee van de oppositie om tarifering te verbieden. Kamerlid Afke Schaart (VVD): "De overheid gaat bedrijven toch niet voorschrijven hoe zij hun geld moeten verdienen? Gratis internet bestaat niet." Volgens Schaart is het vanzelfsprekend dat consumenten extra betalen als zij sneller internet of extra bandbreedte willen.

De VVD-politica wil telecombedrijven de mogelijkheid geven om een prijskaartje te hangen aan het gebruik van verschillende mobiele internetdiensten door consumenten volgens het profijtbeginsel. Volgens Schaart voorkom je op deze manier dat de rekening van een kleine groep grootgebruikers terecht komt bij de massa. Zolang klanten nog kunnen kiezen uit verschillende pakketten is er niets aan de hand. "De Opta en Neelie Kroes zijn het met me eens: differentiatie in mobiele abonnementsvormen leidt ertoe dat de consument betaalt naar gebruik en behoeften", aldus Schaart. “Daar is niets mis mee, zolang het maar transparant gebeurt. Dan is er geen sprake van een inbreuk op netneutraliteit.”

Straks zullen er dus drie wetsvoorstellen in omloop zijn omtrent netneutraliteit. Minister van Economische Zaken en Landbouw Maxime Verhagen (CDA) kondige vorige week aan zelf met een nota te komen nadat KPN kenbaar maakte extra geld in rekening te willen brengen voor bepaalde applicaties. Diverse oppositiepartijen kwamen gisteren al met een wetsvoorstel op de proppen en vandaag kondigt de VVD aan met een wetsvoorstel te komen. Het parlement zal haar handen vol hebben bij het bespreken van alle wetsvoorstellen.