1 min

‘Videogames zetten aan tot geweld en criminaliteit.’, hoe vaak hebben we deze uitspraak niet gehoord? Uit onderzoek in de Verenigde Staten is gebleken dat dit helemaal niet het geval is, het heeft zelfs het tegenovergestelde effect.

Dit blijkt uit een onderzoek wat recent uit werd gevoerd door wetenschappers uit Texas. Deze wetenschappers werkte samen met het Centre for European Economic Research aan dit onderzoek en beweren dat videogames juist bijdragen aan een afname van criminaliteit. Doordat jongeren achter hun console of computer zitten bevinden zij zich niet op straat en kunnen zij zo niet deelnemen aan criminele activiteiten.

De videogames hebben mogelijk wel het effect dat zij gewelddadig gedrag opwekken maar zij kunnen dit prima uiten in hun digitale leven in digitale werelden vol geweld en criminaliteit. Het onderzoek lijkt ook nog eens gesteund te worden door recente uitspraken van de FBI. De FBI verklaarde namelijk dat zij over de afgelopen twee jaar een sterke daling in overtredingen van jongeren waarnemen.