2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple lijkt goed op schema te liggen voor de release van OS X Lion, welke voor deze maand gepland staat. Vlak voor het weekend gaf het bedrijf uit Cupertino de ogenschijnlijk laatste versie van het nieuwe besturingssysteem voor Mac-apparatuur vrij. De Golden Master werd via Apple’s Mac Developer-site vrijgegeven. De verwachting is dat Lion vanaf 14 juli te koop zal zijn, dit is echter niet bevestigd door Apple.

De zogeheten Golden Master van OS X Lion is, op wellicht een aantal bugfixes na, de uiteindelijke versie die Apple via de App Store aan zal bieden.

Eén van de meest opvallende veranderingen in de laatste versie van Lion is de afwezigheid van de introductievideo, welke jarenlang met verschillende versies van OS X meegeleverd werd. In plaats van deze video krijgt men nu een introductie voor ‘het nieuwe scrollen’ in OS X.

Wat betreft algehele veranderingen voor het besturingssysteem brengt Lion veel iOS-achtige functies met zich mee. Zo is er een reïncarnatie van het Springboard van de iPhone, wat in Lion de naam ‘Launchpad’ krijgt. Het Launchpad biedt een overzicht van aanwezige applicaties. Verdere veranderingen zijn voornamelijk visueel, zoals scrollbalken die slechts zichtbaar zijn tijdens het scrollen.

Verder kan men met Lion ook gebruik maken van nieuwe functies als automatisch opslaan, full-screen apps en een auto-resume functie, waarmee applicaties hun laatste status opslaan voor een volgende opstart. Gebruikers krijgen ook direct de mogelijkheid om gebruik te maken van de Mac App Store, een nieuwe Mail-client, FaceTime, Mission Control, en AirDrop. In totaal zijn er meer dan 250 toevoegingen gedaan aan OS X.

Mac OS X Lion zal waarschijnlijk vanaf 14 juli beschikbaar worden gesteld, in Europa zal de prijs € 23,99 zijn.

Naast de laatste versie van Lion werden ook een nieuwe Developer Preview van Xcode 4.1 en een nieuwe beta van iCloud for Mac vrijgegeven.