1 min

Apple heeft de zogenaamde Golden Master van OS X Mountain Lion verzonden naar ontwikkelaars. De Golden Master-versie van software is identiek aan de software die consumenten later deze maand kunnen installeren via de App Store kunnen installeren.

Er is nog geen precieze datum bekend gemaakt voor de lancering van Mountain Lion. Apple heeft vooralsnog altijd aangegeven dat de software voor het einde van juli gelanceerd wordt. Mountain Lion zal in de App Store zo’n 18 euro kosten.

Gebruikers die er voor kiezen om Mountain Lion aan te schaffen kunnen voor dit bedrag het besturingssysteem op meerdere Apple-computers installeren zonder hier extra kosten voor te maken. Met de nieuwste versie van OS X worden zo’n 200 nieuwe functies geïnstalleerd. Een groot deel van deze functies is geïnspireerd op iOS, Apple’s besturingssysteem voor onder andere de iPhone en iPad. Voorbeelden van deze diepere integratie is het toevoegen van diensten als Twitter en iMessage en de uitbreiding van ondersteuning voor iCloud.

Ook aan de veiligheid van OS X is getimmerd. Middels Gatekeeper krijgen gebruikers de mogelijkheid om programma’s geen toegang te verlenen tot het systeem wanneer ze niet door Apple zijn ondertekend. Gatekeeper kan zelfs zo ingesteld worden, dat er enkel applicaties uit de App Store worden toegelaten. Gatekeeper hoeft echter niet per se gebruikt te worden.