2min

Steeds meer Nederlandse consumenten maken gebruik van apps om met elkaar te communiceren. Een jaar geleden downloadde vijftig procent van de Nederlanders met een smartphone apps, nu is dat zeventig procent. Games zijn nog altijd de populairste apps om te downloaden.

Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het panelonderzoek Dutch Apps Market van Telecompaper. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2500 consumenten tussen de 15 en 64 jaar.

De populairste apps zijn games, maar liefst zestig procent van de respondenten die een smartphone bezit, zegt game-apps op zijn telefoon te hebben geïnstalleerd. Maar ook instantmessaging en networkingapps zijn mateloos populair onder de smartphonegebruikers. 51 procent van deze groep heeft apps voor instantmessaging op zijn telefoon staan.

WhatsApp en Facebook zijn de populairste applicaties: deze apps zijn op 48 procent van de telefoons geïnstalleerd. Vooral WhatsApp wint snel terrein: in vier maanden tijd is deze app van 30 naar 43 procent van de toestellen gestegen. Facebook is de meest gedownloade app voor social networking: 47 procent van de respondenten heeft deze app op zijn telefoon staan.

De hoogste waardering hadden de respondenten voor de Twitter-app en WhatsApp. Ongeveer 95 procent van alle WhatsApp-gebruikers zegt dat deze app goed tot zeer goed is. Voor Facebook en Hyves is dit respectievelijk 85 en 73 procent.

De instantmessaging-apps vormen een bedreiging voor de providers, omdat ze door deze gratis apps veel inkomsten mislopen. Hetzelfde geldt voor de VoIP-diensten. Volgens het onderzoek heeft dertig procent van de Nederlanders een dergelijke app geïnstalleerd. Hiermee kunnen gebruikers bellen zonder belminuten te verbruiken.

Telecompaper schat dat er in Nederland ongeveer 2,2 miljoen smartphones in Nederland zijn.