Apple-patenten maken het onmogelijk om een widgetstandaard te maken, daarom probeert het W3C de patenten van Apple ongeldig te laten verklaren.

Dit doet het W3C door een oproep van prior art voor de mogelijkheid om widgets op een beveiligde manier van updates te voorzien. Deze functie gebruikt Apple namelijk in zijn vernieuwde iCloud-dienst. Hierdoor wordt het opnieuw lastig voor het W3C om een widgetstandaard voor het hele internet uit te rollen, gezien een standaard royaltyvrij moet zijn.

Apple wil zijn patenten niet vrijelijk beschikbaar stellen, terwijl het dit volgens sommigen wel zou moeten doen. De gadgetgigant is namelijk lid van het W3C en zou dus mee moeten helpen aan de technologieën benodigd voor standaarden. Tot nog toe heeft Apple hier echter geen gehoor aan gegeven.

"Het is een vervelende situatie voor het W3C om een van zijn leden, vooral zo’n grote en invloedrijke, te moeten confronteren, maar soms kan dit niet worden voorkomen", zo vertelt Florian Mueller, advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom, in een blogpost.

Door het vinden van voorbeelden hoe de technologie voor het patent werd gebruikt, hoopt het W3C de patenten die Apple afgelopen maand toegekend heeft gekregen, ongeldig te verklaren. Het gaat om patent 7.743.336 en patetentaanvraag 20070101146. De patentaanvraag die is ingediend in april 2006 heeft betrekking op de beveiliging voor distributie en gebruik van content.

Apple heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Overigens is het niet de eerste keer dat Apple de widgetstandaard frustreert. In 2009 wees Apple het W3C erop dat het een patent heeft op zelfupdatende applicaties, een patent dat al in 1995 werd aangevraagd en in 1998 werd verkregen. Dit is ook een van de functies die het W3C wil opnemen in zijn widgetstandaard. De W3C werkte echter om het patent heen met specifieke woordkeuzes en technologische aanpassingen. Zo moet updatecontrole plaatsvinden via een apart stuk software.