Een beveiligingsonderzoeker heeft bekend gemaakt dat hij de mogelijkheid heeft om een accu van een MacBook permanent uit te schakelen. Het is volgens hem slechts een kwestie van tijd voordat dit proces ook op afstand kan gebeuren. Het ‘ultieme’ doel is om accu’s spontaan te laten ontbranden.

Charlie Miller werd al bekend door verschillende hacks op producten van Apple, zoals de iPhone, Safari en ook Mac OS X. Ook Android, Google’s mobiele besturingssysteem, bleef niet ongemoeid tijdens de avonturen van deze man.

Miller heeft de accu-hack weten te realiseren toen hij uitvond dat het mogelijk is om veranderingen te maken aan de software die de accu van een MacBook aanstuurt. Deze software bevindt zich in een chip op de accu zelf. Volgens Miller kan de software zodanig worden verpest, dat zelfs een bezoek aan een Genius Bar van Apple geen soelaas zal bieden. Een herinstallatie van Mac OS X lijkt tevens zinloos, aangezien de software van de accu zich niet in het besturingssysteem bevindt.

Vooralsnog kan Miller accu’s niet laten ontploffen, al helemaal niet op afstand, maar theoretisch gezien zou dit wel binnen de mogelijkheden liggen, aldus Miller. Of ook laptops draaiende op Windows, Chrome OS of Linux onderhevig zijn aan dit probleem is niet bekend.