2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft een vrijwillig vervangingsprogramma ingesteld voor 15 inch MacBook Pro-computers die tussen september 2015 en februari 2017 zijn verkocht. Een probleem in de accu van de apparaten zorgt namelijk voor een verhoogd risico op brand. 

“Omdat klantveiligheid een belangrijke prioriteit is, vraagt Apple consumenten om te stoppen met het gebruik van getroffen 15 inch MacBook Pro-apparaten”, aldus het bedrijf. Het gaat specifiek om de MacBook Pro Retina van 15 inch, die halverwege 2015 op de markt kwam, schrijft Silicon Angle. Bij een gelimiteerd aantal laptops van dit type kan de accu oververhit raken, waardoor er brandgevaar ontstaat. Het probleem doet zich niet voor bij andere 15 inch MacBook Pro-laptops of andere Mac-laptops.

Hoeveel laptops er precies getroffen zijn door het probleem, is niet duidelijk. Op Twitter circuleert echter een video uit mei waarin een MacBook Pro – dat een model uit halverwege 2015 zou zijn – ontploft bij normaal gebruik. Ook in februari werd er al melding gemaakt van een MacBook Pro die kapot ging door een ontploffende batterij. Daarbij werd het model ook specifiek genoemd.

Apple biedt het vervangen van de accu gratis aan voor getroffen gebruikers. De vervanging heeft verder geen effect op de garantie van het apparaat. Gebruikers kunnen de accu laten vervangen bij Apple Stores of bij geautoriseerde partijen. Ook kan de laptop opgestuurd worden om de accu te laten vervangen. Dit betekent overigens wel dat de laptop enige tijd ingeleverd moet worden. Het vervangen van de accu kan één tot twee weken duren, omdat het apparaat naar een Apple Repair Center gestuurd moet worden.

Niet ongewoon

Het komt vaker voor dat er problemen zijn met accu’s in apparaten voor consumenten. Meest bekend zijn de problemen met de Samsung Galaxy Note 7. Bij diverse Note 7-apparaten explodeerde de accu.

Toch zijn dergelijke situaties vrij zeldzaam. De standaard accu’s in dergelijke apparaten zijn lithium-ion batterijen, die een kans van minder dan één op een miljoen hebben om te falen. Het lijkt er dus op dat het hier om een fabricagefout gaat, wat ook het geval was bij Samsungs problemen met de accu’s.