Geloof het of niet maar volgens de analisten van Telecompaper is niet Apple, niet Samsung, niet Nokia maar Blackberry het populairste smartphonemerk van Nederland. Het marktaandeel van Samsung, Blackberry en Nokia is momenteel ongeveer gelijk in Nederland maar de grootste stijger is toch echt Blackberry.

Blackberry als populairste smartphonemerk in Nederland komt totaal niet overeen met de marktaandelen wereldwijd. Blackberry is juist samen met Nokia een van de grote verliezers op de smartphonemarkt. Waar Apple en Samsung alleen maar groter lijken te worden.

Als we kijken naar de populariteit dan moet wel gezegd worden dat Samsung in de nek hijgt van Blackberry, wat het laatste kwartaal vooral te danken is aan de Galaxy S II. Het komende kwartaal zou dicht echter kunnen veranderen want eind augustus komt Blackberry met drie nieuwe toestellen op de Nederlandse markt.

BlackBerry lijkt het vooral goed te doen onder de jongeren. Die zijn gewend aan het gebruik van fysieke toetsen en willen de stap naar een touchscreen nog niet maken, ook de populariteit van het pingen is nog steeds erg groot. Ondanks dat alternatieven als WhatsApp een grote groei doormaken.

Volgens Telecompapier leidt Blackberry nu de smartphonemarkt, gevolgd door Samsung en Nokia en daarna komen Apple en HTC pas. In totaal heeft 42 procent van de Nederlandse consumenten nu een smartphone. Vooral jongeren stappen sneller over op een smartphone, van de mensen onder de 30 jaar heeft inmiddels 60 procent een smartphone.

In totaal deden er 19.200 mensen mee aan dit onderzoek.