2min

Medio 2011 kent Nederland maar liefst ruim één miljoen actieve Twitteraars. Twee weken geleden verstuurden al deze gebruikers bijna 15,3 miljoen tweets in een week tijd. Maar het is slechts een klein groepje dat verantwoordelijk is voor de tweets.

Dat schrijft Marketingsfacts op basis van cijfers van de Nederlandse online business intelligence agent OBI4wan. Het onderzoeksbureau verzamelde in week 31 (1 tot 7 augustus) ruim 15 miljoen Nederlandstalige tweets en daaruit kwamen een aantal verrassende bevindingen naar voren.

Zo blijkt woensdag de populairste dag te zijn om een tweet te versturen. Die dag werden er ongeveer 2,3 miljoen tweets verstuurd. Als je wilt dat je tweet een grote groep mensen bereikt, moet je op maandag rond lunchtijd een tweet versturen. Op andere dagen is het rond deze tijd een stuk rustiger. Voor alle dagen geldt dat het twitterverkeer tussen 14:00 en 18:00 relatief rustig is. In het weekend gebruiken we Twitter het minst.

Een andere opvallende bevinding is dat 18.242 twitteraars geen followers heeft. Een iets groter aantal, 18.393 gebruikers, volgt helemaal niemand op Twitter. Je zou je bijna afvragen waarom deze mensen een account hebben aangemaakt. Een kleine groep van ongeveer twintig procent is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van alle twitterberichten. Vier op de vijf gebruikers verstuurt niet meer dan tien berichten per week. Maar het andere uiterste komt ook voor: zo is er een kleine groep van 209 gebruikers die meer dan duizend tweets per week verstuurt.

En altijd leuk om te weten: de meeste twitteraars komen uit Noord-Holland. Dat is op zich niet zo heel vreemd omdat daar veel grote bedrijven zijn gevestigd. Ongeveer twintig procent van de twitteraars is uit deze provincie afkomstig. Daarnaast is Twitter eveneens populair in Noord-Brabant (13,8 procent) en Gelderland (11,4 procent). In Zeeland is Twitter het minst populair.

Ongeveer één op de zeven Nederlanders heeft een Twitter-account. In Amerika ligt dat aandeel aanzienlijk lager: daar heeft slechts één op de twaalf Amerikanen (8 procent) een Twitter-account. Nederland behoort volgens comScore tot de landen waar de meeste internetgebruikers een Twitter-account hebben. Meer dan één op de vier internetgebruikers (26,8 procent) zou volgens de laatste cijfers een Twitter-account hebben. Daarmee staat Nederland bovenaan de wereldranglijst, gevolgd door Japan (26,6 procent) en Brazillië (23,7 procent).