2min

Google heeft afgelopen nacht de API van Google Translate v1 gesloten. Ontwikkelaars moeten gaan betalen voor het gebruik van deze Google API. De Google API v2 is nog wel beschikbaar, maar is enorm beperkt. Via versie 2 van de Google Translate API kunnen nog maar slechts 100 tekens worden vertaald, vanaf 1 december is ook dit niet meer mogelijk.

Google maakte in mei bekend dat het flink wat API’s ging sluiten omdat ze of te weinig werden gebruikt, of in het geval van Google Translate zoveel werden gebruikt dat Google de kosten te hoog vond worden. Na de bekendmaking dat de Translate API zou verdwijnen kwam er een storm van kritiek van ontwikkelaars die de API met grote regelmaat gebruiken.

Google sprong daarop in en beloofde de Translate API voorlopig beschikbaar te houden en te gaan werken aan een betaalde variant. Zodat de ontwikkelaars gewoon gebruik kunnen blijven maken van deze API, alleen wel tegen een kleine vergoeding. Vandaag is het dan zover, de oude Google Translate API is niet langer beschikbaar en de nieuwe variant werkt gratis slechts tot 100 tekens, maar vanaf 1 december is ook het vertalen van zinnen onder de 100 tekens niet meer gratis.

Ontwikkelaars kunnen via Google’s API Console de betaalde variant van Google Translate inschakelen. Google vraagt hiervoor een vergoeding van 20 dollar per miljoen tekens. Volgens Google komt dat neer op zo’n 5 cent per pagina, ervan uitgaande dat een pagina ongeveer 500 woorden bevat. Het tarief dat Google vraagt voor de translate dienst kunnen we zeer schappelijk noemen. De meeste ontwikkelaars zullen waarschijnlijk wel kunnen leven met deze vergoeding, maar de echte grootverbruikers die moeten op zoek naar een alternatief.

Het meest voor de hand liggende alternatief zijn de Translate API’s van Microsoft en Yahoo, welke op dit moment nog wel gratis beschikbaar zijn.

Een API is een application programming interface, welke ontwikkelaars gebruiken om informatie op te halen bij derden partijen. Het sluiten van de API van Google Translate heeft dan ook geen effect op de webdienst van Google Translate of de mobiele vertaal applicaties van Google.